måndag 26 november 2012

JAHA JA

Tack för alla kommentarer på mitt senaste inlägg! Verkligen värdefullt att få höra olika synpunkter i den här frågan. Jag blev mest förvånad att den här begränsningen ens fanns: när jag började använda blogger sparades inte bilderna i Picasa (ett program jag f ö tycker är rätt värdelöst), och när hela layouten på Blogger gjordes om och det bildsparandet infördes såg jag ingen info om att 1 GB var max vad man fick ha. Det stod säkert nånstans, med väldigt små bokstäver, men med tanke på vissa kommentarer här är jag inte ensam om att ha missat det. Och då börjar jag genast ana ugglor i mossen, när sådana kostnader helt plötsligt dyker upp. Vad blir nästa steg, liksom?

Självklart förstår jag att bilder tar stor plats. Men jag har inte Photoshop installerat på min dator och är ganska ointresserad av bildbehandlig. Jag har ett enkelt bildprogram som är lätt att använda för att beskära bilder och ändra exponeringen, och det har räckt gott för mig. Nu får jag väl försöka skaffa nåt lite mer avancerat och ändra storleken på alla bilder jag lägger upp framöver, vilket i sig känns som det dödar glädjen i att blogga litegrann.

Jag funderar också på att byta till WordPress, som jag använt genom jobbet förut och som verkar mer kompatibelt med den hemsida jag planerar att fixa efter årsskiftet (något som varit på gång i flera år, men nu kanske jag får ändan ur). WordPress har 3 GB gratis, vilket jag tycker är mer rimligt än Bloggers 1 GB. Bloggande idag handlar för de flesta mer om att dela med sig av sin vardag och inspiration i bilder och mindre av det dagboksliknande skrivande som bloggandet var förut. Och då känns 1 GB lite väl snålt.

Och visst, det finns inga gratisluncher, det förstår jag också. Men jag tycker nog att Blogger kunde vara tydligare med att det bara är kostnadsfritt fram till en viss gräns och inte marknadsföra sig som ett gratis och användarvänligt alternativ.

Det var nog allt jag hade att säga om det här för ikväll. Förutom att "det var det jävligaste" är ett uttryck jag och min kille använder om nästan allting, gärna med gnällig dialekt.

10 kommentarer:

Maria sa...

Hej! Jag använder microsofts inbyggda bldredigerare som jag bara väljer komprimera bild och sen finns det olika storlekar att välja på. Funkar lätt som en plätt!

Amy V. sa...

Alternatives to Photoshop: Gimp and http://www.picmonkey.com/

I like the simplicity of picmonkey and the fact that they don't ask for any login information.

Another image hosting idea would be to use space in google docs. I haven't tried this yet, but I'm sure there's a way to do it.

Anonym sa...

Testa gimp - gratis bildbehandling. Lätt att skala om biderna.
Lycka till!

Maria Ho sa...

Håller med min namne ovan. Att komprimera till "dokumentformat" räcker oftast långt. Jag har bloggat i drygt två år och använt 5 procent av mina 3 gigabyte i WP.

Mira sa...

Saxat från "Fixa din blogg": Logga in på picasa:

https://accounts.google.com/ServiceLogin?hl=en_US&continue=https%3A%2F%2Fpicasaweb.google.com%2Flh%2Flogin%3Fcontinue%3Dhttps%253A%252F%252Fpicasaweb.google.com%252Fhome&service=lh2&ltmpl=gp&passive=true

och där kan du ta bort och även förminska bilder direkt på webben. Alla bilder som är mindre än 800 px är "gratis"

Karin sa...

tack, jättebra tips!

iHanna sa...

Jag håller med Amy ovan ang. picmonkey. Jag gillar att fixa med bilder väldigt mycket, men picmonkey måste ju omvända även den som inte vill hålla på. Roligt och enkelt att göra rundade hörn, ljusa upp lite grann, göra collage med flera bilder samt minska storleken! :-)

Pysselfarmor sa...

Jag har en fotoblogg som jag gör inlägg i nästan varje dag och så två fotobloggar - en för år 2012 och en för 2011 med samma antal bilder som årets dagar. Just det två är jag klara med....publicerar jag inga fler bilder i. Men sammantaget har jag därmed flera tusen bilder....

Jag har inte "slagit i taket" - har endast använt 20% av utrymmet, så det räcker väldigt länge 1GB om man komprimerar bilderna. Mina bilder är inte små och pluttiga på fotobloggarna. Man behöver inte Photoshop....det är ett väldigt dyrt program och en "fotograf till vardags" behöver absolut inte det. Ett billigare alternativ är Adobe Photoshops Elements som kostar runt tusenlappen och är väldigt väldigt lätt att använda. Du kan ladda ner en gratis testversion på 30 dagar och bilda dig en uppfattning. Jag rekommenderar det.

Jag har Photoshop i mitt jobb, men använder Elements på min privata dator. Elements räcker långt.

Ha det väldigt gott och hoppas vi ses snart :-))

Malin sa...

Hej Karin!

I Microsoft Office Picture Manager (gratisprogram som följer med datorn, om du inte har en äppeldator d.v.s.) går det jättelätt att ändra storleken på bild till ett mindre webformat. Jag ändrar alltid storleken på mina bilder för jag vill inte att det ska ta tid att ladda upp dem på bloggen och så tar de inte så mycket utrymme. Det går att ändra storleken på många bilder samtidigt, snabbt och lätt.

Har min blogg kopplad till wordpress och det tycker jag funkar bra.

Vänligen,
Malin

Anonym sa...

Hej Karin!

Jag rekommenderar varmt Wordpress. En oerhört smidig bildhantering och dessutom har den en smidig App som gör att man kan blogga från telefonen om man inte har datorn till hands.
Dessutom så är det lättare för de som vill kommentera att göra det, utan att skriva in en kod. Godkänna kan man välja eller ej.

Maria Neijman

ps. tack för en bra blogg!