torsdag 8 november 2012

GLASÖGONFODRAL DIY

Jag har flera par solglasögon, men bara ett glasögonfordal, detta:


Så kan man ju inte ha det. Så jag gick till en pysselbutik (ni vet vilken) och frågade om de hade sånna där byglar till knäppning? Nehej, de fanns bara i väskstorlek. Så istället för att orka leta vidare provade jag en annan modell igår kväll. Och eftersom det var igår kväll (dvs mörkt) och jag var så uppe i det så blev det inget fotande. Här kommer istället en tecknad förklaring av hur man gör:


1. Klipp ut två mönstrade tygbitar som är tillräckligt stora att vika dubbelt på längden runt glasögonen och tillräckligt breda att räcka runt. Fixa också två smala band (färdiga eller hemsydda) för knytning.


2. Lägg tygbitarna räta mot räta med banden inuti. Sy ihop på maskin i kortändarna. Vänd och pressa.


3. Klipp ut en bit fodervadd som är lika lång som tuben och cirka 1 cm smalare. Trä in den mellan tygerna och nåla.


4. Sy fast vadden i tyget med tre sömmar: en i mitten och en i varje ände.


5. Vik tuben på mitten, med tyget du vill ha på utsidan inåt. Nåla i sidorna och sy ihop kanterna med 0,5 cm sömsmån på maskin eller för hand (jag tyckte för hand var lättare).


6. Ey presto!


Jag valde att göra knyt för att vara säker på att den inte skulle bli för tight (alltså: man vill ju få in glasögonen men inte att de ska ramla ut i väskan). Och så blev det sött också. Det bruna tyget tryckte jag för några veckor sen med en träbit, stämplad istället för schablon. Jag gillar att man ser ådringarna från träet på vissa rutor.I made this sunglass cover last night, since I only have one: that dotted pink one. I couldn't find the same type of clasp at the haberdashery here in town, so I made one that you tie with ribbons instead. And since it was last night and I was so focused on how to figure out the design - no photos of the progress. The drawings might work instead as a tutorial, right?

4 kommentarer:

Lo sa...

Hejsan! Tittar in här ibland och blir inspirerad. Har din fina bok också och den är till stor glädje!
Kul att se att du är inne på lite tryck just nu. Jag är en glad amatör vad gäller handarbete och det är just glädjen att skapa och utforska som lockar mig. Just nu är även jag nyfiken på tryck! Det fina är att man kan börja mycket enkelt,man kan börja med en potatis och lite flaskfärg ;-) Skaparglädje!

Hanna sa...

Jag skulle så gärna vilja få se fler bilder på det jätte fina korsstygns halsbandet, jag tycker att det var så otroligt vackert.
Hanna

Karin sa...

Hanna: visst är det fint!? du kan kolla in Marinas shop här: madebyina.tictail.com

Annika sa...

Glasögonfodralet blev ju jättesnyggt utan bygel! Rosetten passar himla bra till ditt lite tuffare tyg!
(Det finns några mindre byglar att köpa på Stoff&Stil).