fredag 17 februari 2012

ATT BINDA BÖCKER

Nyligen behövde jag fixa två lite försenade 30-årspresenter, fort. Det fick bli tygklädda anteckningsböcker. Jag använde mig av en av alla bindningar som finns i den här eminenta boken:


Gör såhär:
1. Först behöver man sidorna. Vik pappersark så de blir en lagom storlek. Jag har använt vanligt skisspapper från ett större block. Det är viktigt att få det här vecket så att ryggen på boken blir snygg. Klipp eller skär också till två bitar stadigt papper, i samma storlek eller några millimeter större. Det här ska bli stommen i pärmarna. Gör tre hål (eller fem eller sju eller...) genom alla arken med en grov nål.


2. Klipp ut två tygbitar som är ca 1 cm större än pappret som ska bli pärmen. Man kan gärna göra sidan som ska vikas in över hålen lite längre, så att den täcker hålen bra.


3. Vik in tyget snyggt (särskilt hörnen), stryk ut t ex trälim tunt och limma fast tyget runt det stadiga pappret. För en extra finish kan man klippa ut ett till papper, som är några mm mindre, och limma fast för att dölja tygets kanter. Gör likadant med den andra pärmen. Fixera med klädnypor eller lägg i press under några tunga böcker. Låt torka.


4. Montera boken såhär: ena pärmen underst, alla vikta sidorna travade på varandra, andra pärmen överst.


5. Nu är det dags att sy! Håll boken med baksidan mot dig. Trä in nål och en lång tråd i det mittersta hålet, så du kommer ut på framsidan. Dra igenom all tråd så att det blir en liten snutt kvar på baksidan. Den här ska du knyta ihop allt med till sist. Var noga med att du trär igenom alla pappersarken.


6. Trä igenom nålen likadant en gång till så att tråden binder runt ryggen. Trä sedan in den från framsidan i nästa hål och dra igenom all tråd. Gör ett likadant stygn igen.


7. Trä nu tråden runt kortändan på boken, trä in den i hålet från framsidan och ut på baksidan. Trä in den igen i mittenhålet. Du ska nu ha som långa stygn både på framsidan och baksidan av boken. Det är lite svårt att förklara i ord, men det brukar ge sig när man sitter och gör det.


8. Gör likadant på andra halvan av boken. Dra åt tråden hårt. Använd lintråd som klarar att man sliter i den (inte bomull som jag hade här... jag var tvungen att göra om det eftersom den gick av). Knyt fast änden med snutten som du lämnade vid mittenhålet. Nu är boken klar!I've stitched together two notebooks recently, with some help from Esther K Smith's How to Make Books. They make great birthday presents!

12 kommentarer:

retstickan sa...

Otroligt fina! Måste jag prova.

Caroline sa...

Tack =D Väldigt inspirerande! Ha en fin dag! /Caroline

Sara ~Snövits äpple~ sa...

Jag har också den bokbinderi-boken, har hållt åp en del med bokbindning. Den boken är så bra, inte minst för den är så enkel att följa. Vilka fina böcker du har gjort.

englundskan sa...

Kul, det där är en japansk häftmetod som är jättenkel och går att variera i det oändliga. Det enda som är viktigt att tänka på är att man har pappersfibrerna på rätt ledd, parallellt med ryggen. Annars blir det svårbläddrat. Man behöver inte vika pappren, det är ju bra om man vill binda in kursanteckningar t ex.
Att klistra tyg kan vara svårt om man vill undvika fläckar men det funkar med veteklister. Koka en gröt av vetemjöl och vatten och stryk på tunt. Lägg i press mellan tidningar och låt torka.
Googla på "Japansk häftmetod" , det finns mycket vackert att hitta.
Tack för din inspirerande blogg

Karin på Ösäter sa...

Härligt fin present! Bra present/kunskap att ge dagis fröknarna.

Karin sa...

jag brukade vara lite rädd för bokbindning, särskilt som jag känner en kille som håller på med det proffesionellt och är SÅ duktig... men den där boken är verkligen bra! man känner att man vågar prova och experimentera och att det inte är så svårt som man tror. jag har gjort en del enkla vikböcker ur den också.

Moa Maria Dubbelve sa...

Vad kul! Jättefina böcker och jättebra presenttips!

Anna sa...

Vilken grej! De ser ju sjukt proffsiga ut! Det måste jag testa någon gång.

hennihenni sa...

Vad snyggt det blev, och fin beskriving! Lägger bakom örat...

Borgmästaren sa...

Bra tips! Tack för beskrivningen! Tycker din blogg är otrolig med alla de olika broderier du presenterar. Tittade på din årskrönika och blev imponerad och inspirerad!

JAMIE SAYS DREAM sa...

Så fina, blir sugen på att prova :-)Så bra med en beskrivning, den sparar jag på Pinterest.

Karin sa...

kul! :)