onsdag 30 juni 2010

PÅSÖM

Sybågar är bra grejer. De är inte bara fina, utan riktigt användbara också. När man ska sy med ullgarn är de nästan ett måste, eftersom det garnet gärna vill dra ihop tyget för mycket annars.

Påsömmen förekommer i stort sett bara på dräkten från Floda i Dalarna. De korta röda kvinnojackorna är överdådigt broderade med stora blommor och blad, men broderier finns även på hättor, väskor och kjolfållar. Variationen på de dräkter som finns bevarade är ändå stor. Man kan nästan se brodösens handstil, trots att man ofta använde samma mallar. Jag har själv ritat av gamla mallar och använt när jag sytt mina munkjackor, för att behålla traditionen på nåt sätt.


Man ritar alltså upp konturerna med en märkpenna. Den jag använt här är en slags tuschpenna från Japan, otroligt bra men svår att få tag på här hemma. Sen fyller man i blombladen med dubbelsidig plattsöm. Det blir därmed lika mycket garn på baksidan som på framsidan, och broderiet blir fylligt och fint. Arbeta inifrån mönsterformen och ut mot sidorna. Lägg stygnen tätt och försök få det att likna en riktig blomma (kolla hur bladnerverna ligger).De små blommorna lägger man till efter de stora är sydda. Det är fint att använda flera färger. Man kan också sy små efterstygn runt konturen.


Violer syr man med schattérsöm. Avsluta med ett par små stygn som pistiller. Stjälkar sys med stjälkstygn.


Kräma på ordentligt eller håll det lite mer cleant, det är en smaksak. Eller en fråga om ork...

9 kommentarer:

Karin sa...

Dom är så fruktansvärt fina dom där...dina broderade tröjor!!

Anonym sa...

Vad använder du för ullgarn när du broderar på munkjackorna? Jag fick en idé som jag vill försöka förverkliga.

Karin sa...

miss Karla: tack skaru ha! :)

Rouva: jag har använt Klippans Bragegarn, ett tvåtrådigt ullgarn, som jag färgade själv när jag gick i skolan... har inte längre tillgång till varken färgeri eller alla olika sorters färgpulver man behöver, och tror att Brage kan vara på utgående hos leverantören. Min plan är därför att köpa upp mig på ett litet lager Tunagarn istället (också det från Klippan). Det är ungefär lika tjockt och finns i många färger, även om det inte blir riktigt lika fint som egenfärgat...
Lycka till med ditt projekt!

Mona sa...

Nämen! Jag tror jag sett detta på HVs examensutställning, kan det stämma?

Karin sa...

jo det är riktigt, den röda var med på HV. jag gick ut där 2008. den svarta har däremot varit med på möbelmässan i Älvsjö, om det är den du känner igen?

Stitchordie sa...

Otroligt häftigt och vackert!

Sabine sa...

Hej! Jag har lånat en bild av dig att ha i mitt "tips på bloggar"-inlägg, och jag hoppas det är okej! Bara säga till annars så tar jag bort det omgående!

Tack på förhand! Sabine

Karin sa...

det går så bra så.

Liz sa...

Wow these are awesome jackets - beautiful work!