måndag 14 juni 2010

HALLANDSSÖM

Min bror undrade hur hallandssöm ser ut, när vi igår pratade om ett jobb jag ska göra åt honom. Han ville ha något med lite grafiska, geometriska former. Hur förklara broderi...? Hm... jag får lägga upp det på bloggen helt enkelt.

Först en kort historik. Hallandssömmen användes liksom blekingesömmen för att smycka hemmet vid festliga tillfällen. Eftersom allmogen bodde i stugor utan inbyggd rökgång blev det ganska sotigt inomhus med tiden. För att dölja detta satte man upp broderade eller vävda bonader. Man broderade också på örngott, och då bara på den delen av "pudevaret" som var vänt ut mot rummet. Det var ju bara den delen som syntes, och dessutom slet man inte på broderiet då. Sparsamt och smart! Man sydde med rött, blått och ibland vitt bomullsgarn. Särskilt det röda garnet har ofta blekts med tiden, så att det ser rosa ut på gamla broderier.

Det som är mest utmärkande för hallandssömmen är de geometriska formerna (cirklar, hjärtan, stjärnor och en sorts trekantiga löv) och de så kallade rottingbottnarna. När man ska sy en sån botten måste man ha sybåge, annars drar tyget ihop sig nåt förskräckligt. Man markerar upp en cirkel och syr sen en rutnät tvärs över. De långa trådarna sys ned med olika små stygn, här korsstygn.


Man kan sy med en avvikande färg eller samma.
Man kan också trä trådarna på olika sätt så att alltihop blir ett löst nät som ligger ovanpå tyget.


Sist syr man stjälkstygn, kedjestygn eller nåt annat runt konturen, för att dölja kanten.Här har jag sytt ganska traditionella mönster på kuddar. Men jag tror att broderierna till bruschan kommer gå i en lite annan stil... vi får se vad han tycker!

4 kommentarer:

All about Eva sa...

Så himla fina de där hallänningarna!

Caroline sa...

Hur får du gallertrådarna att bli tillräckligt spända? Mina flyter runt lite hursom och då blir inte slutresultatet så snyggt! /Caroline

Karin sa...

jag gör såhär:
- använder alltid sybåge.
- sträcker trådarna så mycket det går utan att tyget drar ihop sig
- syr ner gallret med många stygn
- tycker att det blir charmigt om det trots allt "flyter runt" lite.
det är ju handgjort! ;)

lycka till

Arte Sana Sonia sa...

Adore todo lo que vi por aqui. :)