tisdag 3 januari 2012

NYÅRSLÖFTE

Gott nytt år allesammans! Hoppas ni hade ett riktigt bra avslut på 2011 och känner er peppade på år 2012, det gör iaf jag. Det där med nyårslöften brukar det vara lite si och så med för min del, mest för att jag aldrig vet vad jag ska lova (eller varför). Men under året som gått har jag, som ni kanske vet, funderat mer och mer över mitt förhållande till kläder och hur det ska kunna vara så hälsosamt som möjligt. Både ur miljösynpunkt och rent etiskt: hur shoppar jag och varför?


Dessa frågor är också utgångspunkten i Sofia Hedströms Modemanifestet, som jag nyligen lånat och läst. Själva boken lämnar väl lite att önska, både ur analys- och researchsynpunkt. Den består dessutom till största delen av tips från människor som ändrar sina kläder på olika sätt, där det inte var mycket som föll mig i smaken personligen. Men sånt är ju olika och jag gillar ändå ambitionen att gå ett helt år utan att shoppa nytt och istället ta tillvara det man har. Bäst är nästan alla små tips om klädvård från hushålls- och husmorsböcker som finns med i den här boken.
Så nu när det är dags för ett nytt år och en ny start vill jag också ha en utmaning, om än på ett annat sätt. Jag vill inte ha ett totalt köpstopp, för så "beroende" av shopping är jag inte, jag har t ex inte kassar fyllda med kläder i andra människors källarförråd. Istället vill jag begränsa mig till något som känns mer miljövänligt och etiskt riktigt: alla kläder jag köper under 2012 ska inhandlas second hand eller ges till mig av vänliga själar (undantaget förbrukningsvaror som underkläder och strumpbyxor och eftersom jag nästan aldrig har vanliga byxor går det åt en del strumpbyxor). Jag får handla smycken, väskor och skor i vanliga affärer, men eftersom jag inte kommer besöka dem så ofta (för att slippa "lockas" av kläder) tror jag att det mesta kommer bli andrahandsvaror ändå. Det svåraste kommer nog bli att gå in på Indiska. Jag kanske t ex behöver en teburk eller vill köpa en present, så det blir skygglappar på förbi klädavdelningen. Men i första hand ska jag ta hand om och använda de kläder jag redan har. En bra utmaning vore ju att ha på sig allt man har i garderoben åtminstone en gång under året och då känna efter om plagget känns bra. Gör det inte det så får det ges bort till någon annan. Så det kommer nog bli en del bloggposter om det här projektet under året.

This year I will only wear clothes bought in thrift stores or given to me. Inspired by Sofia Hedströms book Modemanifestet (The Fashion Manifesto) I want to change the way I consume clothes and fashion.

8 kommentarer:

Alinda sa...

Hej!
Åh, du inspirerar verkligen, detta har jag tänkt på länge! Modigt att ta steget och verkligen våga - det gör skillnad! jag kommer att följa dig under året med glädje och hejja på allt vad jag kan. Blir nog inget löfte för min del, men jag skall ta intryck av ditt initiativ och handla mindre kläder. Lycka till!
Hälsningar Alinda www.fordreamersanddoers.blogspot.com

Anonym sa...

Härlig utmaning! På min blogg, under köpstopp, kan du se några smårapporter från vårt köpstopp förra våren. Jag tycker definitivt att det får en att fundera...

Tyg och otyg sa...

Det ska bli intressant att följa! Tack också för att du påminde mig om den boken, den gjorde jag ett försök att få tag i på bibblan för några månader sedan, men den var utlånad och sedan rann det hela ut i sanden. Ska kolla om den finns inne nu igen, jag vill gärna läsa den också. Gott nytt år!

Sara ~Snövits äpple~ sa...

Så inspirerande inlägg. Förra året började jag göra så att jag bara köper second hand-kläder och att ett plagg aldrig får kosta mer än hundra kronor. Det går jättebra! Och det är roligt. Och underbara, jättebilliga klädkreationer letar sig in i min garderob då och då.

sennia sa...

Bra idé. Nästa år kanske jag kan. Måste nog landa först. Kan ju begränsa mig i år. TIll det ABSOLUT nödvändigaste.

Textil Tendens sa...

Jag är på!

Karin sa...

haha, bra Sanna! vi borde ha den där klädbytardagen snart också, inte sant?

Thelma och jag sa...

Jag har ett enkelt nyårslöfte.. Eller ja, det blir ju vad man gör det till. Jag ska lära mig något nytt varje månad. Om det håller streck så kan jag 12 nya saker i slutet av året. Det behöver ju inte vara så stort, om jag inte vill. Det kan ju räcka med att jag lärt mig ett nytt broderistygn eller något större som att lägga om taket på dasset. Det blir vad man gör det till. Och... jätteviktigt.. om jag inte har lärt mig något under januari så är inte det hela världen - det betyder bara att jag tar nya tag under februari. Nyårslöften får inte vara betungande.. :)