fredag 22 april 2011

ULL


Jag har fått önskemål om att skriva lite mer utförligt om olika garner och vad som passar när man ska brodera. Det är inte en helt enkel fråga, eftersom det beror på vad man ska sy, hur stort mönstret är, om man vill blanda färger och vilken sorts garn man själv trivs med. Men jag tänkte visa i några inlägg vilka garner jag föredrar. Se det som en guide att utgå ifrån och prova dig fram. Man brukar ju hitta sina egna favoriter efter ett tag.

Det första jag vill rekommendera är dock att använda bra naturmaterial. Ull, bomull och lin har använts och (ibland) hållit genom årtusendena, så varför välja något annat? Syntetmaterial kan vara roliga, lätta att få tag på och ha skojiga färger och strukturer, men de håller inte i längden och kan rentav förstöra det arbete man lagt ner. Om man har ett långsiktigt och ekologiskt tänk med det man producerar är det ännu mer befogat att använda rena naturmaterial som framställts på schysta sätt.


Men om jag ska vara ärlig så gör även jag undantag ibland. Eftersom jag är en sucker för starka, klara färger och inte ens har provat växtfärgning så kan man ju ifrågasätta det miljövänliga i att köpa färgade garner, där färgningsprocessen bidrar till miljöförstöringen. Jag ska verkligen försöka bli bättre på att färga själv och därmed minska utsläppen litegrann. Husmorsskolan skrev nyligen om att färga ullgarn med äggfärger och det kan ju vara ett steg på vägen i alla fall.

För ull är ju ett så underbart material! Lätt att färga, levande med sina naturliga skiftningar och skönt att hålla i. Dessutom är påsöm en av mina favorittekniker, så det går åt en hel del ullgarn. Jag färgade upp ett lager med Bragegarn när jag gick på HV som det finns en del kvar av. Den vinröda härvan är också handfärgad, men den fick jag överta (tillsammans med några andra nyanser) när jag höll i en vävkurs förut. Handfärgade eller melerade garner är perfekt till påsöm. Man ser ofta att sånt garn är använt till gamla dräktdelar eftersom det ger mer liv och variation åt blommorna.



Här är de ullgarner som jag använder för tillfället: fabriksfärgat Tunagarn längst upp till vänter, handfärgat Bragegarn längst ner till vänster, det melerade vävgarnet i mitten (jag vet faktiskt inte vad det är för garn), mininystan från Järbo garn, redgarn à la Moragarn längst ner till höger.

Inget av dem är "egentligen" till för broderi, men de funkar väldigt bra ändå. Tuna och Brage är stick- och vävgarner. Tuna är att föredra eftersom det finns i hyfsat många färger och är lite lättare att få tag på än Brage (anledningen att jag har så mycket Brage är bara för att det var det vi hade på skolan och jag färgade ju ändå allt själv). Mininystanen är tänkta att man ska sticka Barbiekläder med men de passar utmärkt till broderi, fast finns bara i 10 kulörer. Moragarn finns också i många färger men är mycket tunnare, som ni ser


Jag använder inte det så mycket, men till små broderier med mycket detaljer är det bra. Man kan också sy med två eller tre trådar samtidigt och få variation på det sättet.
Ni som syr mycket skånskt yllebroderi, vad använder ni för garn?


Hoppas ni har en trevlig påsk med mycket tid för handarbete!

9 kommentarer:

EvaL8 sa...

Vilken tur att jag har Klippans ullgarn i dockor i många färger sen lång tid. Dom använder jag till skånskt och till att brodera på vantar. Till Floda använder jag bl a tunna stickgarner typ babygarn.Glad Påsk.

Kristin sa...

Tack för den redogörelsen :-D Med tanke på att jag har ett litet lager växtfärgat garn här hemma som jag inte har kommit mig för att använda så är det väl bara att sätta igång. Jag köpte mig faktiskt en galge med tio trådar i varje färg de har av fingerfärda på syfestivalen, till yllebroderier. 50 fina färger som hänger så fint på kroken till kakelugnen, värt 350kr bara som prydnad, tycker jag. Fast tanken är ju att jag ska brodera med det. Just nu är jag sur för att det lilla testkitet blev klart så fort och jag inte har något att rita mönster med...

TvåÄndsStickan sa...

Ett broderigarntips: Broderigarn från Ryalité i Brunflo. Ryagarn som för närvarande spinns i Norge och sen syrafärgas av Ryalité.
Görs av ull från mina ryafår.
Väldigt bra att brodera med.

P.s.Din bok är UNDERBAR!

Karin sa...

oh tack! :) och tack för era bra tips

Maria sa...

Jag syr också helst i ull, bomull och lingarn och använder lite vad jag får tag på. Handlar mycket garn på loppis.

Carina sa...

Läste om dig och ditt arbete och besök i Halmstad i Hallandsposten igår, lördag. Blev jätteinspirerad även om jag stickar och inte broderar. Generellt har jag samma inställning som du tycks ha om att vi måste skicka vidare de kunskaper vi har vad gäller det textila arbetet. Vad är det för textilt nätverk som du försöker dra igång? frågar en mycket nyfiken sticknörd

Anonym sa...

Jag köper zephyrgarn på loppis och tradera och har även broderat med fyrisgarn. Senast jag var på Sätergläntan köpte jag några dockor Ryalité - jättevackra färger - som väntar på ett lämpligt projekt.

Karin sa...

Maria: ja Fyrisgarn kan jag tänka mig är väldigt bra att brodera med! det måste jag testa nån gång.

Carina: va roligt att du blev inspirerad :) jag kommer skriva om det textila nätverket här snart, det är fortfarande i startfasen och hemsidan vi planerar ligger inte uppe än... men det finns en grupp på facebook nu, sök på Manufaktur så borde du hitta den.

Annika sa...

Ville bara visa vad din härliga bok inspirerat mig till:
http://mangamaskor.blogspot.com/2011/04/pasktrosor.html
Ett litet projekt med en förhoppning om större i framtiden.
Många, många tack!