torsdag 7 april 2011

PROVLÅDAN, DEL 2

Dags att öppna provlådan igen!


Den här gången hittade jag ett litet pärlbroderi på finaste venetianskt ylletyg.


Det har pärlor, paljetter, silvertråd nersydd med läggsöm och två runda speglar (brukar finnas att köpa i hobbyaffärer). Dessa syr man fast med langettsöm.
Men det jag tyckte var roligast med att göra det här provet var spiralsnodden. Jag har inget bra namn på den, vet bara att just den här är köpt i Indien. Det är en tunn, ihålig och ganska mjuk snodd som man kan klippa i så stora eller små bitar man önskar. Det blir som stavpärlor, som man trär sytråd igenom och syr fast. Fast till skillnad från pärlor blir de här klippta bitarna lite oregelbundna, vilket jag gillar.





Om det är nån som har en bra fackterm på den här spiralen och vet om den finns att köpa i Sverige - hör gärna av dig!

9 kommentarer:

miaring sa...

Hej, när jag var på Symässan i Malmö förra året, provade vi på guldbroderi och det var precis sådana rör, som man använde. Klippte dem i lagom bitar och sydde fast.

Eva sa...

Den "tunneln" var kul! Och det ser ju mycket mer "levande" ut än pärlor.
Här has en hel del pärlor ur gamla sparade gömmor och jag har tänkt prova något. Kanske starta med nå't pytte till en brosch eller så.
Nu fick jag lite "knuff":)

Jenny sa...

Jättevackert. Är det inte sånt som kallas kantilj? Canvas säljer något liknande och kallar det japanguld.

Karin sa...

kantilj var ordet!
såhär beskrivs det:
"
Kantilj är en rörformig snodd av en tätt korkskruvsformigt knasig guld- eller silvertråd. Kantiljtråd används först till guldbroderi eller till prydnad av klädesplagg, först till uniformer eller till fransar i eplåetter samt till andra snörmakeri-arbeten."

knasig?

Pysselfarmor sa...

Snygga saker....kanske känner du till Nina Kader? Hon har haft kurser i Slöljdhuset (för några år sedan) i paljett- och guldbroderi.

Anonym sa...

kantilj ja! sextonhundratalsbroderierna kryllar av dem.

Erika sa...

I blomsteraffärer till exempel Blomsterlandet kan man hitta spiraler i olika färger. Floristerna använder dem genom att dra ut dem och få en vågig tunn ståltråd att dekorera blomsteruppsättningar med. Om det är exakt samma sak vet jag inte men man kan ju använda den på samma sätt!

Karin sa...

okej, bra tips! tack

Kristina sa...

Fina broderier du har gjort och roliga material du har använt dig av. Jag tycker också om att blanda.