söndag 13 februari 2011

HUR MAN SPÄNNER ETT LITET BRODERI

När man har broderat klart kan man stryka sitt broderi för att få det slätt. Men det blir aldrig så slätt som när man våtspänner. Det är som magi, hur det mest skrynkliga tyg rätar ut sig. Små broderier kan man spänna på strykbrädan.


Man nålar upp det med knappnålar, ganska tätt längs med alla kanter. Sträck tyget lite när du nålar och se till att det blir lika sträckt åt alla håll och kanter. Lägg över en fuktig duk och låt torka.


Tag bort och - voilá! Tyget är slätt. Plocka bort nålarna.


Jag vet inte riktigt vad jag ska göra med det här, kanske en till lavendelpåse för att mota bort pälsängrarna.
Har man större broderier får man spänna dem på en träskiva som man lagt ett lakan över och använda häftstift istället för nålar.


(Och nej, jag har inga bilder från igår. Men stort tack alla som kom, köpte böcker och broderade!)

4 kommentarer:

Kerstin sa...

Det är samma trolleri som när jag spänner ut en fuktig ulltröja som jag har stickat.Det är det som ger tröjan den verkliga slutfinishen.
Jättefint broderi. Jag är mycket förtjust i Järvsösöm.

E sa...

häftskift + vita broderier = risk för rostfläckar

Karin sa...

japp, då klipper man bort det yttersta på tyget (som man naturligtvis har extra sömsmån på). ofta ska man ju sy något av sitt broderi, men det kan alltid vara bra att ta en lite större tygbit.

Mylla sa...

tack för tipset, ska vidarebefodra det till Mannen som ju är den som broderar i det här hushållet... jag fick dock äntlingen tummen ur och fixade tröjan, bara superenkla stygn (funderade på kedjesöm men eftersom tröjan är så elastisk kändes det svår att få snyggt) så här blev det;

http://myllaskreativa.blogspot.com/2011/02/lagat-favvotrojan.html

tack för inspirationen!