torsdag 19 september 2013

KARINS SYJUNTA - PÅ RIKTIGT!


Den här gången blev det inte en regelrätt releasefest, eftersom boken kom mitt i en flytt och sånt. Men istället tänkte jag och Svensk Hemslöjd ordna en trevlig syjunta sön 29/9 kl 12 - 16. Alla är välkomna att ta med sitt handarbete och ett glatt humör. Det kommer finnas fika och vara 10% rabatt på material, ifall man känner för att starta något nytt projekt på plats. Även materialsatser finns till försäljning och såklart nya boken till specialpris! Adressen är Norrlandsgatan 20. Hoppas vi ses!

Next Sunday I will have a syjunta at Svensk Hemslöjd to celebrate my new book, "Karin's Stitch'n'bitch" (as the Crochet Bloke translated the title). There will be lots of crafts and lots of cake!

fredag 6 september 2013

EN HALV TOFFLA


Och bara för att jag skrev det där om "stora fel" igår så visade det sig att det blivit ett fel! På sid 52, beskrivningen av de broderade tofflorna som syns på omslaget, ligger bilden över texten på så vis att högermarginalen inte syns. Så himla tråkigt. Texten i sin helhet är som följer:

Innerskor är ju en sådan där typisk bra sak som jag aldrig kommer ihåg att ta med när jag går bort. Ett par mjuka tofflor av vadmal känns mycket smidigare att knöla ner i väskan och med fina broderier blir de nog så festliga. Om du vill ha en stadigare toffel syr du den med foder och en extra innersula.

Material: vadmal, ullgarn, ett par innersulor i din storlek, textilfärg, svamp eller pensel
Gör såhär:
* Förstora toffelmönstret på sid 116 så att det passar din fot. Klipp ut mallarna och rita upp dem på vadmalstyget med markeringspenna. Du behöver fyra sulor och två överdelar. Kom ihåg att spegelvända mönstret så att du får en höger- och en vänstertoffel. Klipp eventuellt även ut två överdelar i ett tunnare bomullstyg till foder.
* Pricka hål i pappret med en nål där blommönstret är. Nåla fast det på en av överdelarna och dutta i textilfärg med en svamp eller hård pensel. Låt torka. Gör likadant med andra överdelen.
* Brodera mönstret med dubbelsidig plattsöm.
* När broderierna är klara klipper du ut alla delar ur tyget. Du behöver inte lägga till sömsmån. Våtspänn eventuellt broderierna.
* Lägg ihop två suldelar med en innersula emellan. Quilta ihop på maskin enligt skissen. Sy en sicksacksöm runt hela sulan. Gör likadant med den andra.
* Nåla fast överdelen vid tåspetsen med rätsidan ner. Sy kaststygn längs först den ena sidan och sedan den andra. Lägg tyget omlott vid hälen och sy ihop.
* Vänd toffeln så att rätsidan kommer utåt. Sy ner överdelen mot sulan med kaststygn eller täta förstygn.

torsdag 5 september 2013

LITE OM HUR MAN GÖR EN BOK

Jag tänkte skriva lite mer om hur en bok kommer till. Det skulle nästan kunna bli en bok bara det, men jag ska försöka hålla mig kortfattad.

Först kom ett mejl från redaktörs-Maria som tyckte att vi skulle ha ett möte. Den här gången skedde det ganska tätt inpå att förra boken kom ut. På mötet fikade vi och spånade idéer. Vi hade flera stycken bra, men det jag kände mest för var att göra en om syjuntor. En stor inspiration var the Vintage Tea Party, som mest har recept och lite pyssel. Fast tanken var att göra den med mycket pyssel och några recept, och svensk. Jag gillade verkligen tonen i boken, teckningar blandat med snygga foton och lekfull styling. Vi kom fram till att vi skulle ha några roliga teman att hålla oss till i boken. Det gjorde det också lättare för mig att ha några slags riktlinjer i kreativiteten. Jag hade även en dröm om att ha med några andra, väldigt kreativa och duktiga människor, så att det verkligen blev som en liten syjunta. Lyckligtvis sa alla ja!

Jag fick i uppgift att skissa på förslag. Det är en ganska lång process som får göras i flera omgångar. Jag har en mapp på datorn där jag samlar inspirationsbilder, denna gång såg det bland annat ut såhär


Minns ej var bilden kom ifrån


Bild från Cloth and Thread


Bild från Design Sponge

Sen började jag skissa mer detaljerat på saker att göra. Vissa kräver lite mer planering, som förklädet gjort som ett lapptäcke. Men jag löser oftast problemen allteftersom jag jobbar. Jag skrev de flesta beskrivningarna samtidigt, eller i alla fall tydliga kom-ihåg-noteringar, så att allt hur-man-gjorde inte skulle glömmas bort.



Parallellt med det började jag tillverka saker att ha med och även välja ut sånt jag gjort tidigare och som kunde passa. Det första redaktionsmötet följdes av flera, där vi bland annat pratade om fotograf, formgivning och den svårbeskrivna känslan man vill ha i en bok. Formgivaren Karin Schaeffer gjorde tydliga skissförslag på uppslag, som jag ritade vidare på.




Huruvida man lyckas fånga den där känslan brukar visa sig när man börjar fota. Den här gången var det Anna Kern som tog bilderna i sin studio och med hjälp av Karins fina och fantasifulla rekvisita kändes det tidigt som vi var på rätt spår. Vi betade faktiskt av de flesta projekten som var färdiga redan vid första tillfället.

Sen är det det där med omslaget. Förlaget vill gärna att det ska sättas tidigt, eftersom de vill kunna sälja in boken. Samtidigt kan det vara svårt att låsa sig för tidigt vid ett omslag som man gillar, som sen kanske inte funkar med innehållet. Till slut blev det en variant av den första idén.




Jag tog nästan inga bilder när jag höll på med projekten den här gången, utan mest på det färdiga resultatet. Som hur pappersgirlangen såg ut upphängd.
Sen var det dags att fota i den här härliga miljön. Men det har jag ju skrivit om tidigare.


Efter den sista plåtningen kommer en period där man ska läsa igenom korret hundra gånger (känns det som) och lägga till alla de där sista detaljerna. Skriva saker för hand, få till alla mönster korrekt och rita saker som roliga figurer och sybehör. Jag tycker egentligen att det är ganska kul att korrläsa (kanske har det att göra med att jag gillar att skriva och nästan alltid lägger märke till stavfel i texter), men när man har läst samma beskrivningar x antal gånger har det en tendens att flyta ihop... och när boken väl kommer vågar jag inte läsa den för noga. Å andra sidan, om det inte är nåt stort, viktigt fel så är det väl inte hela världen?


När allt är skrivet, ritat, fotat och ivägskickat är det bara att hålla tummarna för att allt blir rätt och vänta på att boken ska komma. Den här gången tog det nästan precis ett år att göra en bok.

A very short version of how my latest book came to be: first I have several meetings with the publishers, collect inspiration (mostly by browsing ze Internet) and start the sketching process. Then I start making stuff. After that we take the pictures and try to decide which cover to use. Then I write all the instructions and make the illustrations. After that you proof read the text a gazillion times (at least that's what it feels like) and keep your fingers crossed for everything to turn out right. And then you just wait for the book to arrive!

måndag 2 september 2013

PEPP PÅ BOKSLÄPP

Idag släpps min nya bok! Yeay!



Den här gången jobbade jag med lite nya människor: ny redaktör, marknadsförare, fotograf och formgivare. Plus fem stycken andra som bidrog med varsitt projekt. Det var egentligen bara jag som var samma. Vi ville hålla projektbilderna väldigt tydliga och cleana den här gången, fast ändå roliga och inspirerande. Det är därför det är med små plastdjur, trådar och teckningar här och där. Anna Kern tog bilderna som det proffs hon är. Rania var fotoassistent.


Här ville formgivar-Karin (som också har bloggen Pysselbolaget) ha en "lite-Dottie Angel-feeling".


Som kontrast till allt det vita (jag är ju inte särskilt minimalistisk av mig egentligen) tog vi alla miljö-, syjunte-, fikabilder på det mysigt murriga Citykonditoriet. Jag är supernöjd med hur de bilderna blev och de balanserar upp projekten på ett bra sätt. Alla de bilderna blev supersnygga, som här på Linas nya fina Hasbeens.
 


Och så måste man såklart ha med bilder på sybehör. Jag skulle kunna göra en hel bok med bara bilder på sybehör! Om det redan finns en sån bok vill jag veta var man kan köpa den.

Om man vill köpa min bok så har Adlibris ett väldigt bra erbjudande t o m den 22/9. Om man klickar sig vidare på den här länken behöver man bara betala 169 svenska riksdaler för den! Yeay på det med.

Senare i veckan kommer jag skriva lite mer detaljerat om hur det går till när man gör en sån här bok.

My new book is out today! In Swedish only, so far. We wanted to keep it pretty clean and simple with the projects this time, and have a cosier feeling on the pages with the cake recipes and us crafting. I'm so happy with the result!