onsdag 9 maj 2012

VÄVVERNISSAGE IKVÄLL

Kanske ett inlägg i sista sekunden, men ikväll öppnar Nordiska museets stora vävutställning och jag är strax på väg till vernissagen. Det ska bli väldigt spännande att se vad elever från Sätergläntan, Konstfack och min gamla skola HV gjort, plus se finfina vävar från museets samlingar. Som tur är håller utställningen på till 30 september, så om vi inte ses ikväll kanske ett besök senare i sommar kan vara aktuellt?


Jag försökte hitta en bild på datorn som föreställde nåt jag vävt, för under de 3 åren på HV vävde jag en hel del, tro det eller ej. Men de måste ligga nån annan stans... hm. Jag var iaf väldigt inne på ikat under en period, vilket bland annat resulterade i 10 m tyg och en del av det användes till den här lilla boleron.

I DN idag kan man läsa om att allt fler vävutbildningar läggs ner, av ekonomiska orsaker och för att man tror att det är ett bristande intresse. Nog för att vävningen inte är lika stor och synlig i medierna som exempelvis stickning, men herregud, man kan ju inte bara utrota en teknik, som dessutom borde vara obligatorisk för alla mode- och designutbildningar. Om man inte förstår hur tyg blir till blir man väldigt begränsad i sin design, när man inte vet hur det beter sig och vilka fördelar ett visst material har framför ett annat.
Tydligen har också vår skolminister uttalat sig igen och kommit med den lysande kommentaren att skolslöjden bör maka på sig för fler svensktimmar. Kan inte nån sätta stopp för den mannen? Läs gärna vad Fröken Textil har att säga i frågan här.

I'm soon off to an opening of a big weaving exhibition, at the Nordic Museum in Stockholm. Students from some of Sweden's best textile schools will show their work, and you can also try the fine art of weaving at one of the looms that'll be there during the summer. At the same time, in today's newspaper you can read about how many of the specialist weaving programs at several schools in this country are closing down. It's a real shame! How can one design and make fashion, for example, without basic knowledge in weaving?

5 kommentarer:

Kerstin sa...

Tack och hjälp...har han kommit med det "smarta" uttalandet nu. Jag blir mörkrädd. Han verkar desperat. Men vänta bara, om han börjar röra på slöjdtiden, då blir det folkstorm, eller hur. Det blev det i alla fall förra gången man försökte ta bort slöjdtid.

Iréne JB sa...

Vävning... det var länge sedan. Tror inte att jag vävt på 2000-talet.
Och när det gäller vår skolminister kan jag bara hålla med dej. Förstår inte vilken skolvärld han lever i, för inte är det i samma som jag.

Gila sa...

Tråkigt när hantverk inte värderas...på loppisar kan man hitta fina underbara broderade dukar som någon lagt dygn på att göra fina...för bara några kronór...

Anonym sa...

tråkig liten man, och det var synd.
Jag har skaffat mig en liten vävstol iaf och ska börja väva snart. Tyckte om sista numret av Hemslöjd som är dedicerad till vävning, speciellt artikeln om de gamla vävstolarnas kyrkogård.

Karin sa...

ja låt oss verkligen hoppas att det blir folkstorm! jag tycker att intresset är större än på väldigt väldigt länge, vilket märks inte minst på nätet. Björklund kanske borde surfa runt lite mer på hantverksbloggar?