fredag 20 januari 2012

SKÖVDE STADSMUSEUM

Igår tog jag tåget upp till Skövde för att hälsa på min kompis M, äta god lunch och besöka utställningen Gör det självSkövde stadsmuseum. Min broderade dyna var med där, eller "hoppande-räv-kudden" som jag brukar kalla den... fast är det verkligen jag som gjort den? Jo det är det. Men det kan ju vara svårt det där med att stava rätt. Nu skulle det iaf rättas till och det är ju en världslig sak. För jag blev så grymt imponerad och glad över hur fin, proffsig och rolig hela utställningen var. Det är såhär jag vill att det ska vara när man går på slöjd- och hantverksutställningar! Det är såhär jag önskar att Konstslöjdsalongen kunde se ut varje år. Och det är såklart lätt att bli lite extra stolt när man känner flera av de bästa utställarna. Som Frida Gregemar, som visade sitt jättestickningsprojekt, både med en video över tillvägagångssättet och det färdiga resultatet. Stickorna är gjorda av sånna där papprullar som tyg i metervara är upprullat på. Återbruk eller vad?


Anna-Lisa Persson hade med två virkade kurbitsar. Det här var den som gjorde sig bäst på bild.


Johanna Petterssons färgkick till rya (jag gillar även strutsen som stod framför, tror den var från museets samlingar)


Och Marina Aittalats snygga textila smycken (de som ligger under spetsen, jag vågade inte flytta på den), som jag tror att hon gjort av resterna från sitt exjobb på HV Skola.


Sen var det en hel del grejer som jag kände igen, även om jag inte känner personen, men som tål att ses fler gånger. Som Klara Bothéns underbara vill-ha-vantar. Problemet är bara att man vill ha alla färgerna. Gärna hängande såhär tillsammans. Men det har man ju inte råd med.


Helena Enmyrens pärlvirkade halsband. Det är som om Dalarna möter Afrika.


Och Karolina Olssons roliga knapplampor. Lite svårfotade men väldigt inspirerande.


Vidare var det flera broderade tavlor, som fick mig att tänka på det här twitterprojektet som startat ganska nyligen.
Jag blev väldigt förtjust i Emmeli Rollebergs hjärtkärl. Det var över lag mycket humor i utställningen, som Erik Torstenssons tovade figureroch den fina nystningsälgen! Den fick jag inte riktigt kläm på om den var utställd av någon eller bara rekvisita? Fin var den i alla fall. Slutligen fanns det en hel del schysta grejer i museets samlingar. Som banddetaljerna på den här söta jackan


fantastiska broderade skinnvantar


och bara lite allmän sömnadsinspiration från förr i ti'n.


I went to Skövde yesterday to see an exhibition at Skövde City Museum. I've made the pillow on the first picture here, but several of my very talented friends were represented as well. I also saw some great work that I've seen before, like the knitted mittens and beaded necklaces. A lot of the things on display had a wonderful sense of humour, something that I think is often missing in exhibitions like these. And last but not least there were some inspiring items from the museum's collections, like the cute jacket and the embroidered gloves.

10 kommentarer:

med nål och tråd sa...

Kul att det var en bra utställning, synd att jag inte brukar passera skövde. En nystningsälg - så grymt bra!!!

Lillemor Elfgren sa...

Så roligt att se mer bilder därifrån! Har garn med i utställningen men det är lite för långt för att åka och titta.

Tyg och otyg sa...

Tack för att du delar med dig! Den utställningen måste jag försöka se, min pojkväns pappa bor ju inte så långt från Skövde, så det borde kunna gå att få till vid ett besök där.

Karin sa...

den håller på till 23/3!

ylva sa...

Som gammal skövdebo så klappar hjärtat lite extra , man kanske ska ta sig en tur till sina föräldrar....verkar vara en fin utställning.

Karin sa...

Åh vad fint att du la upp så många bilder! Kul att se!!

JAMIE SAYS DREAM sa...

Åh så vackert och roligt konsthantverk! Verkar vara en super utställning. Vet du om den ska visas någon annanstans (läs Skåne)?

Har kollat på en massa foton från Formexmässan på olika bloggar i dag, ganska trist. Det här kändes tusen gånger fräschare, mer nytt fast det bygger på gamla traditioner.

Fina foton du tog, tag för att du delar med dig!

JAMIE SAYS DREAM sa...

Glömde säga: din åkdyna är verkligen vacker! Har du ingen närbild?

Karin sa...

Tack! Tror jag har några närbilder, det kanske dyker upp snart :) Vad jag vet ska utställningen bara vara i Skövde. Men förhoppningsvis blir det fler lika bra utställningar i framtiden!

kokoskarusellen sa...

Tack för omnämnandet, verkar vara en riktigt fin utställning. Kommer tyvärr inte själv hinna dit. Tack!