MIN NYA KÄRLEK
Nåja, inte Her Axel Rothoff per se, utan snarare jämtlandssömmen. Det är en av landskapssömmarna som jag inte är så bekant med och därför inte tog med i min bok. Men när jag hittade den här på jobbet (från LT:s förlag, såklart) drog jag mig till minnes att Acne gjorde en liten kollektion med kläder broderade med just jämtlandssöm för några år sedan, kanske 2007-2008.
Tyvärr gav en googling ingen vettig information och inga bilder, men jag kommer ihåg att de hade en skjorta med en liten gubbe och en t-shirt med en blomsterslinga. Det var första (och troligtvis enda) gången jag var inne i Acnebutiken här i Stockholm, bara för att kolla på broderierna, eftersom det var en lärare på HV som gjort förlagorna. Coooolt!
Det finns inte så jättemånga orginalbroderier kvar idag tyvärr. Troligtvis har tekniken inte varit lika utbredd som andra landskapssömmar, men de få brodöser som utvecklat den har verkligen gjort något eget. Det är som små textila dokument över livet då, med kyrkan i fokus i byn och bröllop och bemärkelsedagar broderade runtomkring.
Brudarna kan tyckas märkliga (varför har hon här ovan inget ansikte till exempel?), men om man jämför med ett samtida fotografi så kanske det inte är så konstigt att det växer ut blommor ur huvudet.
Själva tekniken består i huvudsak av langettstygn. Man syr den som hjul, blad, blommor, trianglar och kombinerar med stjälk- och flätstygn samt plattsöm.
Det verkar ju enkelt, men som med alla nya tekniker tar det ett litet tag innan man får till snitsen. Särskilt bladen tycker jag är svåra att sy med langett. Men nu får jag iaf äntligen göra en broderad sommarklänning! En rosa sommardröm som kanske blir omsydd och klar till midsommar.
söndag 15 maj 2011
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
9 kommentarer:
Vad är det som gör att det kallas en landskapssöm - tekniken eller motiven?
Åh så fint det blir! Och vad fina brudarna är, tycker verkligen om hur det växer blommor ur huvudet på dem! :P
Vad lyxigt med en handbroderad klänning. Du är så himla bra brodös.
Landskapssöm är en lite felaktig benämning av ofta väldigt lokalt producerade broderier vars upphov var en kvinna, en grupp kvinnor ur en samhällsklass eller en familj. Alltså inga broderade landskap. Delsbosöm broderaders av en familj som hette Rudolpfi som var dess upphovsmän, Anöndjösöm av en kvinna Brita Kajsa Karlsdotter och i Jämtland var det en kvinna Anna Göransdotter som gav upphovet till alla originalbroderier. Spridningen och benämningarna har Hemslöjdsrörelsen på 1900-talet stått för.
Hälsningar
Ingela
Åh så mycket fint att titta på, gamla böcker i svartvit är annars lite svårt att bli inspirerad av tycker jag.
Det är så vackert med de här vardagsbilderna i gamla broderier! Ja, ok, brudar sågs kanske inte var dag, kanske skulle man säga "livsbilder". Gissar att det var lite från så'na jag fick idéen till "livsrutorna" i mina lapptäcken.
jag kan bara hålla med Ingela. en anledning till att broderier inom en viss trakt är så lika beror till viss del också på att man lånade mallar av varandra och därmed sydde samma former (fast såklart med sin "handstil"). men tekniker går igen över hela landet (och utanför gränserna såklart), i olika kombinationer.
min kollega, som gick skrädderi på gymnasiet, kommenterade nyligen att många av broderiteknikerna är samma som man använder till klädsömnad. makes sense, eftersom man ju sydde nästan allt själv förr i tiden.
Vi verkar falla för samma sömmar, liksom du föll jag direkt och har broderat lite jämtlandssömsliknande på ett folkdräkts inspirerat liv jag håller på med...
vilken vacker detalj på klänningen :)
Skicka en kommentar