PROVLÅDAN, DEL 1
Jag skrev ju tidigare att jag har svårt för att bara göra prover. Oftast vet jag redan innan jag sätter igång och syr vad det ska bli av det. Men ibland, och särskilt förr, blir det bara små testbitar. En hel hög av dessa finns i en låda i bokhyllan, märkt "prover".
Där ligger bland annat en samling hålsömmar, som kanske kommer till användning en dag.
Där finns stopphålsöm och Hardangersöm, myrgångskant och söta nuggor. Gemensamt för de här teknikerna är att man klipper bort eller drar ut trådar för att få en glesare väv och sy spetsliknande mönster.
Men har man ett glest linne när man syr en fåll med myrgång eller tandrad (som provet till höger) behöver man inte dra ut några trådar. Istället drar man ihop trådarna, oftast 3 st tillsammans, när man lindar sytråden runt dem, hårt. Sedan tar man ett stygn i kanten och "låser" alltsammans.
Nuggor gör man enligt samma princip, men där drar man ut några trådar ur linnet först. Sedan viker man tyget, snurrar tråden runt de "lösa" trådarna, kanske 2-3 varv, syr ett litet stygn och fortsätter med nästa. Det blir som en liten picotkant på tyget, väldigt sött.
Spetssöm liknar nästan stickning eller spetsvirkning, inte sant? Beskrivning på det och alla hålsömmarna har jag hittat i den här lilla men oh så innehållsrika boken:
Den är ursprungligen från 1959 (ICA bokförlag) och finns nog bara på antikvariat och bibliotek nu. Men full av alla upptänkliga stygn man kan behöva, inte så mycket text men desto fler bilder och tydliga illustrationer.
Och så ljuvlig 50/60-talsformgivning. Jag blir inspirerad varje gång jag bläddrar i den.
lördag 19 februari 2011
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
10 kommentarer:
Håller med, den boken är en guldgruva. Äger den inte själv, men har bläddrat i den många gånger och även testat ett antal av alla dessa sömmar.
Ja den är en riktig klassiker i textilsammanhang och jag tror att de flesta som gått någon textil utbildning har haft den på litteraturlistan. Det finns en nyare variant, mycket informativ och åskådlig men inte lika fin och "50-60-talig".
De där 107 108-bilderna ser ju nästan ut som nålbindning!
ja det har du rätt i! fast då ska man väl dra åt lite mer så det blir tätt... nu måste jag googla spetssöm
Respekt!
spetssöm är inte det som filésöm? Kanske är det jag som är ute o cyklar...
Har den boken och där finns mycket inspiration att hämta. Gillar din blogg med allt fint om broderi.
Kram Birgitta
Den där guldgruvan kom jag över för något år sedan - suverän bok!
Supersnygga broderier!
Ahh den boken har jag med! (eller det var min mosters som min mor tog over och lat mig lana pa obestamd tid, vilket jag uppskattar saklart!)Den ar en riktig guldgruva verkligen.
Läste hos herr avig...ett tips kolla in på min blogg och längst upp till höger...handmassage att göra när man har stickat ett tag. Hjälper - jag har testat.
Den enda stygnbok man behöver! Men HJÄLP nu när jag går till bokhyllan för att titta i den, så är den försvunnen! Vart har jag gjort av den?
Skicka en kommentar