onsdag 16 februari 2011

FÄRGA MED TE


Jag såg filmen Vera Drake häromkvällen. De vanligaste fraserna i den var "fancy a nice cup o' tea?" och "I'll put the kettle on, dear". Underbart brittiskt.
Men drycken går att använda till annat än mysiga afternoon tea-stunder: man kan färga tyg och garn med den! Perfekt om man vill dämpa ner ett kritvitt tyg eller bara få fram en mer varierad, romantisk färgskala. Det blir olika effekt beroende på vilket tyg/garn man färgar, vilket te man använder och hur länge det får ligga och dra.
Det är ingen exakt färgningsmetod, på det sättet att man räknar ut recept för att alltid få likadant resultat, men jag gillar det slumpmässiga i det. Det är experiment och blir som det blir, men blir oftast fint. Man behöver dessutom inga hjälpkemikalier för att få det att fästa. Jag har inte provat att färga ull med te än, så det blir väl nästa grej att prova.Jag använde te för att ge tyget till den här lampskärmen en svagt gammelrosa ton. Och ett litet hemligt avslöjande: lampfoten i boken är ingen riktig lampfot, det är en vas. Så kan man fuska med foto... men den här rosa är riktig. Jag lovar.

11 kommentarer:

Maya sa...

intressant att men kan färga tyg med te! jag har färgat foton som jag framkallat i te men aldrig textil. håller det om man tvättar tyget?
Maya

Karin sa...

intressant med foton! blir de lite sådär gammel-sepia-tonade då?
jag har aldrig färgat nån brukstextil utan bara till konstprojekt. men jag får slänga med en tetrasa i nästa tvätt så ser vi hur det går.

Pysselfarmor sa...

Åh så snyggt - ja, precis som vanligt då!!

Knitarina sa...

Tack för Stockholmstipsen! Snöstorm och tågförseningar och en alltför trevlig vän gjorde att jag inte hann så mycket som jag hoppats på i Stockholm. Kan i min tur tipsa om "Hemlängtan" på Eskilstuna konstmuseum. Fint och roligt och spännande.

Karin sa...

Knitarina: ja jag fick inbjudan till den, verkar himla bra! men jag drar mig verkligen för att sätta mig på något tåg förrän den här j-vla snön töat bort... men vem vet, kanske hinner jag dit :)

och Pysselfarmor, kul att du gillar't

Maya sa...

ja precis :) det är bra om man vill att de ska se lite åldrade ut. man får vara lite försiktig med fotona innan bara för alla små repor syns om jag minns rätt :)

Sofie sa...

Så glad jag blev nu, att jag hittat din blogg! Jag tycker du är så duktig och inspirerande, och nu har ju enmassa rolig läsning framför mig!
/Sofie

Karin sa...

tack, det var roligt att höra! :D

Tyg och otyg sa...

Jag har inte heller färgat ull med te, men däremot har jag färgat kläde med kaffe och det funkade bra. :) Inte heller testat att tvätta, dock.

Karin sa...

kaffe?! oh, nu öppnar sig en helt ny värld, haha!

Tyg och otyg sa...

Jag tror, utan att själv ha provat att färga med te, att det blir ganska likt. Möjligen ger kaffet lite kraftigare färg kan jag tänka mig.
Det tyget jag färgade var f ö orange redan från början, jag ville bara dämpa nyansen för att få färgen att passa bättre till ändamålet.