tisdag 18 januari 2011

EN BRA PENNA

När jag gjorde den röda munkjackan hade jag världens bästa märkpenna: en slags tuschpenna som satt som berget när man sydde, men sen gick bort med vatten hur lätt som helst. Naturligtvis var den från Japan och ägd av skolan.

Sen dess har jag letat efter någon iaf hälften lika bra. Och nu har jag kanske hittat den!


För vadmalsmuddarna jag tänker göra (inspirerade av de här) skissade jag först upp ett mönster med en vit träfärgpenna. Man kan göra mallar i papper och rita efter, eller köra lite på fri hand och titta på fina inspirationsbilder samtidigt.


Eftersom det ska vara band nertill nålade jag fast det och skissade sen. Ritar man fel går det ganska lätt att gnugga bort träfärgpennan. Sen kom det bästa! Den här pennan, White Marker, letade jag upp på nätet och köpte på Canvas i Göteborg i höstas. (De har en webshop, men jag skulle ju ändå dit så...) Med den fyllde jag i mönstret på tyget.Det syns inte så mycket först, men när bläcket torkat så framträder strecken. Det ser ut som det gjorde med den japanska pennan, och verkar sitta lika bra. Verkligen ett smidigt alternativ när man vill rita mönster på ylle!
Har ni några tips på bra märkpennor annars?

14 kommentarer:

skapasaker sa...

Hej! Vad roligt att ha hittat din blogg, den är jättefin. Jag får sådan lust att brodera igen, det har kommit mycket annat emellan och jag har inte känt inspiration. Pennor kan jag inte tipsa om tyvärr, har alltid kört på frihand men det kan vara knepigt ibland om man vill ha samma mönster igen så Canvas ska jag kanske titta förbi och testa den jag också.
Eva

Skarvtjärns Greta sa...

Men så bra. Då har du verkligen hittat en som funkar. Detta har varit ett problem sedan jag började brodera för, kanske 35 år sedan.
Tusen tack

Caroline sa...

Tror du att det går att bara använda white marker pennan? Jag håller på att lära mig brodera på yllebroderier men det är minsann svårt med de dåliga markeringskritorna jag införskaffat!

Jenny sa...

Nej, jag tänkte visst tipsa om just den pennan. Men jag kan tipsa om att när man ska ta bort strecken kan man spraya lätt för att få bort det. Och att färgen fastnar om den får sitta för länge, men då talar vi om typ ett år. Tack för en fin blogg :-)

Karin sa...

Caroline: det kan du alldeles säkert, särskilt om du följer Jennys smarta tips ifall det blir fel. de där skräddarkritorna är helt hopplöst tjocka, så satsa mer på en vit träfärgpenna från nån konstnärshandel ifall du ändå vill skissa först.

ett tips är också att alltid sy strax utanför strecket, så att det täcks av garnet. då behöver man inte ta bort nåt sen. men det är en träningssak att få det snyggt, jag vet ;)

Kerstin sa...

Vet du om pennan finns i svart? Jag ritar på stickat ullgarn och det är hopplöst att hitta en penna som fungerar. Tack för en fin blogg.

Pysselfarmor sa...

Den pennan är bra! Och Canvas brukar delta på Syfestivalen. Kolla så att de tar med sig pennor dit....

Karin sa...

sweet, hoppas de laddar upp med många pennor nästa gång.

Kerstin: jag vet inte, men kolla deras hemsida. jag ska försöka forska mer angående den japanska pennan. de gjorde nämligen en blå också, som antingen gick bort med vatten eller i luften efter en tid. sjukt bra grejer.

Satoko sa...

Hej!

Vet vad den japanska pennan heter/ hur ser den ut?
Då kanske kan jag hjälpa dig att köpa den och frakta hit.

Lina sa...

Å jag har verkligen klurat på ett bra alternativ till märkpenna. Tackar för tips.
/Lina

Clam sa...

Det finns någon liknande sorts pennor på panduro i lila och blå. Enligt beskrivningen skulle det sitta kvar i 48h men efter att ha testat på mitt eget linne så kan jag meddela att det satt kanske kvar i 4h...
Men det kanske kan va värt för kerstin att prova (kanske fäster bättre på ylle?) i väntan på nåt bättre?

Tina sa...

Bokhandeln har en penna som heter edding 780, men det är en "riktig" färgpenna som sitter riktigt fast, så tipset om att sy alldeles utanför markeringen är ett måste. Om du ritar svagt går det att "skrapa" bort då ju ylletyget är lite ruggigt.
Tipset har jag fått av A-K Jobs, påsömmerska fr Dala-Floda o hemslöjdskonsulent
tina

Anonym sa...

Vet du vilken av alla pennor hos Canvas det var du köpte? Vad den hette eller kostade eller så?

Karin sa...

pennan heter White Marking Pen (Fine) och görs av Clover.
när jag kollar på Canvas hemsida nu kan jag inte se den, kanske att den är tillfälligt slut? men hör av dig till dem så kanske de tar in den igen. annars kanske de vässningsbara är bra?