fredag 24 maj 2013

HUR MAN RITAR NÄR MAN INTE VET VAD MAN SKA RITANu håller jag på med det sista arbetet till boken, dvs korrläsning och illustrationer. Något som funkar väldigt bra för mig när jag ska komma igång och rita (för tro mig, ibland står det verkligen still i huvudet) är att titta på gamla skisser och teckningar. Som den här flickan i svart basker som jag ritade i somras: hon såg lite ledsen eller trött ut... hur skulle hon se ut med blondt hår istället? Och kanske knytblus istället för knappar?


Eller den här lilla filuren: hur skulle det bli om hon hade byxor istället och ballongerna byttes ut mot blommor?Efter ett tag kan man lyfta blicken och få syn på nåt som finns i närheten, som en ask dekorerad med folkloriga servetter. Fin blomma i det mönstret, den ritar jag om.


Sen börjar jag rita nålar, garn och annat sybehör (som det var mest meningen att jag skulle göra) och då är det svårt att sluta.Vi får se vad av det här som verkligen kommer med i boken.
Jag hörde en gång konstnären Jockum Nordström prata om att han kunde ha teckningar liggande i lådor, i ibland flera år. Sedan tog han fram en av dem igen och ritade lite mer på den. Det låter rätt förståndigt, för ibland är ett tomt vitt papper det värsta som finns. Då får man lura sig själv för att komma igång med något vadsomhelst, inte nödvändigtvis det som ska göras.

This week I'm working on the finishing touches for my new book, like making some illustrations. When I find it hard to get started (even though I know what I'm supposed to draw) I often turn to my trusty old sketchbook. What would this girl look like if she had flowers in her hand instead of balloons...? Then we will have to wait and see which illustrations end up in the book.

2 kommentarer:

Futu sa...

så snyggt men så enkelt egentligen. bra gjort.

ylva sa...

Jag gillar tanken med att teckningar får ligga till sig. De får liksom liv på nåt sätt. Gror och växer och mognar....
Inte för att jag tecknar men jag blir väldigt inspirerad ...man kanske skulle köpa sig en fin penna och börja skissa lite?