tisdag 7 maj 2013

KNAPPHALSBAND

Jag glömde ta med kameran i helgen, så det blev inga vettiga bilder från Eskilstuna. Men jag kan intyga att det gjordes finfina armband, broscher och muddar av allt från cykelslang till filtade ylletröjor. Eftersom deltagarna var så duktiga och jobbade på hann jag börja klä in en liten hög med fula knappar i fint tyg.


Såhär gör man: klipp ut en rundel av tyg som är så pass stor att tyget möts i mitten när du viker in det runt knappen.


Tråckla runt tyget med tunn knyppeltråd eller annan stark tråd (du ska kunna dra åt hårt).


Lägg knappen i mitten...


... och dra åt. Sy några stygn över kanterna för att göra det hela mer stadigt.


Gör några stycken. Klädda knappar kan användas till lite av varje (förutom just knappar då), som örhängen, dekoration på dynor, på väskor osv. Det finns specialsatser för att klä in knappar så att man får en fancy baksida också, det finns till och med maskiner för det. Men lite av poängen här var att klä in de där fula knapparna som man kanske inte vill använda till något annat, så att de ändå kommer till användning.


Just den här gången ville jag göra ett halsband. Lägg då ut de klädda knapparna i en form som du gillar.


Sy ihop dem med varandra (här funkar sytråd av polyester). Sy gärna både på fram- och baksidan så att knapparna fäster ordentligt i varandra och halsbandet blir stadigt.


Sy fast en ögla och ett knäppe på baksidan, fäst en kedja i dem och du är good to go.

I started making these fabric buttons at the workshop I held last weekend. I fell in love with this white-and-blue fabric, it looks a bit Japanese, don't you think? It became a necklace.

3 kommentarer:

Helga sa...

Häftigt! Snyggt med de blåa tygerna :)

Anonym sa...

Vad otroligt vacker! Hanna

ZtorZillen sa...

Va stiligt...och så enkelt!