torsdag 11 april 2013

ROLIGA SAKER I HOLLAND

Det har varit lite tyst här på bloggen den senaste tiden och det beror på att jag och M varit i Amsterdam (och att jag inte hade förberett och tidsinställt några inlägg...)
Här kommer några roliga saker vi såg:


Det var ju cyklar precis överallt. På vissa ställen var det: gata, cykelbana, cykelparkering, kanal (dvs ingenstans att gå). En hel del cyklar var pimpade med blommor men vi såg bara en med trädgårdstomte.


De bilar som fanns var i allmänhet små. Vissa var löjligt små.


Dagisbarnen drogs runt sex och sex i små träkärror. Urgulligt.


Det fanns nyckelpigor på gatorna på vissa håll. Jag fattade aldrig om de bara var för dekoration eller om de betydde något? Nån slags samlingsplats?


Det var fullt av fina kanalhus. Vissa var sneda och en del var väldigt smala. Vinscharna högst upp, som tidigare användes för att lasta in varor, används nu vid flytt eftersom trapphusen är för smala (enligt vår båtguide men jag vet inte om han drev med oss turister...)


På lördagar har de en ekologisk bondens marknad vid Noordermarkt. Där kunde man bland annat köpa och äta ostron direkt på plats, det fanns citronskivor till också! Marknaden var välbesökt och väl värd ett besök.


Jag hade inte direkt planerat nån textilshopping, men vi gick iaf till Penelope Craft som precis öppnade sin nya butik på Kerkstraat 117 och dagen till ära hade ballonger, invirkad cykel och stickworkshop. Jättefin butik!


Caféer och barer var ungefär samma sak i Amsterdam, så man kunde få en öl till sin äppelpaj om man ville. Den här på Amstelstraat var en av de mysigaste vi var på. Det fanns en svart katt där som strök omkring och tuggade på min plastpåse från bokaffären (vad är det med katter och plastpåsar?!)


God goudaost till lunch på ett bageri med liten servering. Det roliga här var att servitrisen frågade mig om jag ville ha "new cheese or old cheese?" Jag sa "old", den var god. Faktum var att precis allt vi åt i Amsterdam var supergott och det var inga problem att hitta vegetarisk mat.


Eftersom både van Goghmuseet och Rijksmuseum var stängt för ombyggnad spenderade vi en halv dag på Tropenmuseum istället, som visade konsthantverk från fd holländska kolonier och även moderna verk som problematiserade kolonisation ytterligare. Jag föll mest för träskulpturer från Nya Guinea och den här fantastiska 1700-talsjackan i indiskt kattuntyg.

Me and my boyfriend went to Amsterdam last week! It was such a nice and cool city, perfekt for just strolling around and eating great food. Here are some of the things we saw: pimped rides/tiny cars/kindergarten carts/ladybugs in the street/narrow houses/fresh oysters at the farmers market/a crochet bike at the Penelope Craft store/cosy cafés slash bars (this one also came with a cat)/old gouda cheese for lunch/indian fabrics from the 18th century at the Tropenmuseum.


6 kommentarer:

Dita Blom sa...

Hej Karin,
kul att du var i Amsterdam. Nyckelpigorna är i Holland symbolen mot våld.
Jag bor i närheten av Groningen, så jag är inte ofta i Amsterdam, men det är härligt. Rijksmuseum ska öppnas i lördag och en del av Van Gogh finns nu i Hermitage Amsterdam.
Hälsningar, Dita

Unknown sa...

Hi Karin, I'm glad you had a good time in The Netherlands! For your information: the ladybug is the symbol of a campain against so-called 'senseless violence' (zinloos geweld). You can read more about it here : http://www.moed.nl and here: http://en.m.wikipedia.org/wiki/Senseless_Violence

Corina sa...

Fun to read you were in my country! The ladybugs are from an action group against senseless violence.

Karin sa...

thank you! so nice to get an answer to that mystery :)
Dita: ja, vi visste att van Gogh-målningar fanns på hermitaget, men tyckte inte att det var värt att gå dit. vi ville ju se hela museet också, som ska vara väldigt fint. vi får ta det vid nästa besök, för vi vill gärna åka tillbaka!

fröken pensé sa...

Visst är Amsterdam en underbar stad! Massor att se, nära till allt. Bara att vandra runt och ta en båttur för att se det fantastiska.Fina hus och alla husbåtar, cyklar med eller utan dekoration... Besökte van Gogh-muséet när jag var där, jättefint liksom allt med Amsterdam tycker jag.
Hälsningar Annica

Anonym sa...

Hejsan

Du skrev: "Vinscharna högst upp, som tidigare användes för att lasta in varor, används nu vid flytt eftersom trapphusen är för smala (enligt vår båtguide men jag vet inte om han drev med oss turister...)"

Jodå, det stämmer att dessa används vid flytt. Råkade se folk "i aktion" en gång när jag turistade Amsterdam.
Såg du förresten vilka speciella cykelsadlar en del har där?
- Tack för övrigt för en intressant blogg!