måndag 21 oktober 2013

SAMLING


I lördags hann vi med två vernissager och ett boksläpp (plus fika). Utställningen SamlingEtnografiska museet såg jag mest fram emot, där min vän Frida Gregemar gjort verket ovan. Elever från HV Skola, Steneby, Konstfack och Linköpings universitet har haft en workshop om hållbara och experimentella färgningstekniker med konstnären och färgningsproffset Jeanette Schäring. Utifrån det har de skapat en utställning där temat samling har tolkats. Väldigt spännande! Alltifrån hur man samlar in material för färgning och katalogiserar resultatet, till hur man samlar på sig saker, som Victoria Cleverbys morfars skjortsamling, till Fridas samling av fotografier.


Eller Fatima Abelli Bifeldts väv av överblivna mjukdjur från Emmaus. Något som en gång har samlats med stor iver och kärlek blir "skräp" i loppisens korgar. Det blev väldigt effektfullt när alla djuren var färgade i samma smutssvarta nyans.


Patricia Schoenecks provlappar blir ett löst sammanhållet lapptäcke. Så enkelt, men ändå nåt som jag själv ofta återkommer till. Liksom Josefin Tingvalls "Färgkarta gul lök", systematiserad efter tid och koncentration på färgbadet. Det svaga ljuset i lokalen och min kassa mobilkamera gör tyvärr inte utställningen rättvisa, så har ni möjlighet att besöka utställningen: gör det. Missa då inte heller att titta på museets numera öppna arkiv. Där kan man verkligen hitta intressanta och överraskande samlingar, samtidigt som man undrar: vad hade samlandet och katalogisering av "främmande föremål" under 1800- och 1900-talet egentligen för mening?


Inga kommentarer: