tisdag 13 augusti 2013

EN HELG I DALARNA


Nu ska jag göra lite reklam, trots att det här är en reklamfri blogg: i helgen var jag och min familj på ett utomordentligt trevligt besök på Dalagård utanför Avesta. Dalagård är byggt och drivs av min brors flickväns föräldrar, Cecilia och Leif Öster. Det är i första hand en konferensgård, men man kan hyra den även för privata arrangemang, som bröllop eller dop. Gården ligger helt ostört vid en sjö med otroligt lugna och vackra omgivningar.


Fina blommor både inne och ute.


Om kvällarna fiskade vi kräftor på den spegelblanka sjön.


Men en stor anledning att jag var där var för att casha in min 30-årspresent (jag är 32 nu, så det var liksom dags) som var en kurs i keramik med Cecilia. Vilken lyx det var att få tillbringa så mycket tid i hennes verkstad!


 
Jag testade på att dreja ett par skålar, det var kul men svårt. Och förvånansvärt tungt arbete! I alla fall att forma leran. Fast resten av tiden kavlade och tryckte jag mest. Spetsdukar och olika växtdelar blev det.


Här vinbärsblad som blev dekor på en kavlad kruka.Jag hann lägga på en engobe (turkos, såklart) innan det var dags att åka hem. Sedan ska det torkas och glaceras och brännas, men det får bli vid nästa besök.


På väg hem besökte vi bland annat Muddus, som främst kokar hjortronsylt i en by nära Dalagård. De hade också ett supermysigt fik där vi åt hjortrongrottor (som hallongrottor, fast med hjortronsylt). I sin lilla gårdsbutik lade jag märke till den här burken: så otroligt smart! Man vevar med handtaget där så rörs sylten om, utan att man behöver öppna burken. Nån som sett en sån förut?

Vi avslutade med ett besök på Avesta Art, men det är nog bättre att ni kollar här än på de skruttiga mobilbilder jag fotade där. Det var en otroligt häftig, men mörk, miljö. Verkligen värt ett besök!

Me and my family spent the weekend at Dalagård, my brother's girlfriend's parents place. I did quite a lot of pottery, it was so much fun! I also found a cool jam-stirring jar at Muddus, a small local business that makes cloudberry jam.

3 kommentarer:

kråkspark sa...

Jag kan tänka mig att man vispar grädde i burken. Det är fint i Dalarna!

ullemor sa...

ähum - burken är faktiskt en liten smörkärna.... men det går alldeles säkert jättebra att ha sylt i den också...
Sen vill jag passa på och berätta att det var ett fint omnämnande om dina bokomslag i Selvegde. Jättekul att ditt arbete blev uppmärksammat! Nu väntar vi bara på ett tovat eller stickat omslag, eller hur?
Ullemor

Karin sa...

Grädde, smör, sylt - vilken multiburk! Man kanske kan ha den till ännu fler saker? :)
Och ja, fler textila bokomslag! Jag skulle gärna se ett i trä också.