tisdag 19 mars 2013

NYTT NÅLBREV

Inför helgens kurs i Kil, då vi ska yllebrodera, passade jag på att göra ett par nya saker som inspiration för deltagarna. Bland annat ett nytt nålbrev! Jag gillar formatet på det jag har nu, men kände för att göra ett lite roligare "omslag".


Jag tog alltså mått på det (det är samma modell som finns i min senaste bok) och klippte ut ett stycke brunt kläde. På det sydde jag fast band, lite vadmalsbitar och broderade enkla förstygn. Det är nog mitt favoritstygn för tillfället.


Vidare behövs en insida i samma storlek, att sticka nålarna i, och en bit kartong för stadga. Den bör vara några millimeter mindre och vikt på mitten.


Jag började med att sy ryggen, dvs lägga tygbitarna mot varandra med kartongen emellan och sy precis i vecket. Först förstygn åt ena hållet och sedan tillbaka, så ser det snyggast ut på insidan.


Sedan sydde jag ihop tygbitarna med ganska täta förstygn. Här ska man alltså bara sy i tyget och inte i kartongen. Bandbitarna veks in emellan. På sidorna sydde jag fast två smala band, så att det går att stänga det hela.


Ja det var det! Tog inte särskilt lång tid att göra och nålarna har fått en säker och mysig förvaring.

I whipped up this new little neddle case for this weekend's workshop. It was really quick and easy to make! Just make sure that the cardboard inbetween is a few millimetres smaller than the fabric pieces, so that when you stitch the whole thing together you only stitch in the fabric. In the back however, you stitch through all three layers (pic nr 3).

7 kommentarer:

Emileitha/Tarja sa...

Så fint det blev

iHanna sa...

Men åh, så otroligt gulligt! Har suttit vid datorn hela dagen och känner att lite tyg mellan fingrarna skulle sitta fint snart... :-)

Pysselfarmor sa...

Ska nog sy ett nålbrev trots att jag har sypåse.
Lev väl!

Anonym sa...

Åh, är det ett sån där "galgband" som sitter nacken på nya kläder du använt som knytning? Brukar också ta vara på dem, perfekt när man bara behöver en liten bit.
Urtjustig framsida, broderade band är ju kanske det vackraste som finns!
MVH Carin

Anonym sa...

Vad vacker! Jag blir inpirerad, det kanske är dax även för mig att skaffa mig ett nålbrev. Hoppas att det blir en trevlig kurs i helgen.

metamorphosis sa...

Snyggt snyggt!

Karin sa...

Carin: japp, det är det! jag klipper också alltid av och sparar dem, tycker de mest är ivägen på kläderna när man kommit hem :)