söndag 3 februari 2013

RE RAG RUG

För ett tag sedan fick jag nys om det här spännande projektet, som verkar vara en riktigt bra grej: Re Rag Rug.


Det är startat av textilkonstnärerna och hantverkarna Katarina Evans och Katarina Brieditis (som också låg bakom det fantastiskt inspirerande Do Redo för ett antal år sedan) och går i korthet ut på att de försöker ta fram nya former av trasmattor, gjorda av spillmaterial från textilindustrin. De har i den här experimentella uppstartsfasen även fått hjälp av företag som Myrorna och Gudrun Sjödén, men tanken är att det här ska vara ett hållbart sätt att tillvarata de textila rester som annars bara slängs. Såhär skriver de själva om projektet:

Materialet är gamla plagg och restprodukter från textilindustrin. Vi vill förädla återbruks- och spillmaterial genom att använda det i sammanhang där slutresultatet skall hålla en sådan kvalitet att det därigenom inte längre är återbruket som står i fokus. Arbetet kommer i första skedet ske i ett fritt och experimentellt plan. Ett stort antal textila material och tekniker behöver prövas innan de kan anta formen av unika produkter - men också för att säkerställa en hög konstnärlig nivå. Vi söker även efter kvaliteter möjliga för produktion. Det i sin tur skulle kunna leda till metoder att i större skala ta tillvara material som annars skulle kasseras.


Traditionellt brukar trasmattor främst vävas (eller flätas och sys ihop till runda mattor), men Katarina och Katarina experimenterar även med olika sorters stygn, vikningar, quiltningar och flätningar, som de här blåa som är to die for!
Allt är som sagt gjort för hand i det här skedet. Det ska bli väldigt intressant att följa projektet och se hur det omsätts i större skala.

(Alla bilder är lånade med tillstånd från Re Rag Rugs blog.)

Check out this new project: Re Rag Rug. Katarina Evans and Katarina Brieditis, two Swedish designers and crafters, are making various new carpets out of old, left-over textiles. It looks like so much fun and the result looks amazing.

4 kommentarer:

sofia sa...

Wow grymt!

Nette Cecilia sa...

Väldigt snyggt ,Nette

Kerstin sa...

Vad glad jag blir när jag ser projekt som detta. Tack för att du visade det och tack för din fina blogg spm jag följer.

Emileitha/Tarja sa...

Intressant o spännande hur de ska lösa detta