torsdag 10 januari 2013

NYÅRSLÖFTET

Jag hade som nyårslöfte under 2012 att inte köpa några nya kläder, som ni kanske minns. Undantaget var underkläder, strumpbyxor och tights (eftersom jag i princip lever i tights), resten skulle köpas second hand. Och det gick över förväntan bra. Rätt snabbt vande jag mig av med bara-in-och-kolla-lite-beteendet, som ofta resulterar i impulsköp. Nu gjorde jag impulsköpen på loppisar istället, vilket känns bättre för samvetet (om än inte alltid för plånboken...) Jag lyckades köpa på mig 11 klänningar under året. Vilket kanske låter mycket, men klänningar är i princip det enda jag har på mig. Och jag kunde inte låta dessa skönheter hänga kvar på galgarna.


Crepeklänningen här var den första jag hittade, i januari. Perfekt little black dress, efter några små ändringar.


Den här hittade jag på Myrorna och köpte den trots för långt liv och konstig bylsig midja. Vilket ledde till att den blev hängande oanvänd i månader, innan jag tog tag i att ändra den. Nu är det en storfavorit.


Det här är en av de finaste klänningar jag äger, i princip oanvänd och med halvlånga ärmar och glansiga röda knappar. Vilket lett till att jag bara använder den vid speciella tillfällen.


Den lila fågelklänningen hittade jag på Emmaus vid Slussen, från början är den från Monki och egentligen mer av en tunika. Jag har haft den hur mycket som helst, trots att jag inte är galen i lila annars.


Den här gröna historien, ursprungligen från Top Shop, köpte jag en varm dag på Myrorna i Göteborg. Perfekt tunn sommartunika med knytband på axlarna.


Även den här är från Göteborg, fast hittad i rea-korgen på en sån där dyr och fin second hand-affär. Tror jag gav 100 kr för den. Då hade den enorma puffärmar (vilket nog var anledningen till att den låg i rea-korgen) som jag sprättade bort så fort jag kom hem. Jag gillar att den är så... eh, prickig, men tyget är egentligen inte så bra utan fastnar och glider upp på benen när man går. Behövs underkjol?


Det här kan vara Årets Fynd. Jag fick den för 10 kr på en loppis på Årsta Torg precis när de skulle börja packa ihop. Det är nåt bäckeböljetyg, vilket är perfekt att ha med på resa eftersom det inte blir så skrynkligt. Och den har fickor!


Den här blommiga rayonklänningen var jag först skeptisk till, köpte den mest för att den var i samma modell som en annan klänning jag har och gillar. Men jag har haft den hela hösten, med kofta och tjocka strumpbyxor.


Det här är faktiskt den enda klänningen/tunikan jag köpt under året som jag inte haft på mig en enda gång, vilket jag inte fattar nu när jag ser den på. Men den känns lite väl urringad och har en dragkedja från helvetet, kanske är det därför?


Den här blåa kortärmade saken har jag inte köpt, utan bytt till mig på ett väldigt trevligt klädbytarparty. Den glipade lite över bysten, så jag sydde igen den där och sydde i ett blixtlås i sidan istället.


Och den här är såklart ny, från Lina OJ. Men eftersom den är sydd av ett gammalt påslakan och så galet fin var jag tvungen att köpa den ändå. Hade den på boksläppet och julafton.

Vidare har jag köpt två kjolar, två koftor, regnkläder, gympaskor, en kappa och kanske fem toppar second hand under året. Är det normal konsumtion? Jag vet inte. Men jag är väldigt nöjd med mina inköp och kommer fortsätta handla det mesta som går i andra hand. (Dock var jag tvungen att köpa ett par klänningar på Indiskas halva-rea-priset-rea, som jag sett med en klump i halsen under hösten och velat ha men inte fått. Men de var iaf i ekologisk bomull. Och jag känner mig faktiskt lite mer kritisk och granskande till de plagg jag i slutändan bestämmer mig för att köpa. Så förhoppningsvis fick det här "experimentet" mig att bli mer ifrågasättande till shopping och klädindustrin.)

During 2012 I was only allowed to buy clothes from second hand and thrift stores, as a new years resolution. I ended up buying 11 dresses (the last one with the green flower pattern is new, but made by young swedish designer Lina OJ who makes clothes from used fabrics, so it was sort of alright). And some other stuff, like two cardigans and a pair of sneakers. I actually enjoyed being "freed" from the stress of running around in stores and buying bad fashion, the limitation was a kind of liberation. And I love thrifting anyway. A few days ago I bought some dresses on sale at one of the chain stores here in Sweden, but I was much more picky than before and they were made from organic cotton. That's at least something.

15 kommentarer:

Futu sa...

Vilka underbara klänningar!!! Åh, vad jag vill ut på secondhand-jakt nu!

Emileitha/Tarja sa...

Jättefina klänningar du hittat.
Har haft klännings perioder men nu har det varit mest jeans.. roligare med klänningar o kjolar helt klart

Iréne JB sa...

Jag hade ett liknande löfte. Men började ändå året med att köpa en ullunderställströja och ett par jeans eftersom jag endast hade ett par hela blåjeans i garderoben när året började. Till skillnad från dej har jag nästan alltid jeans.
Sedan gick det bra fram till i slutet av september när jag fyllde 40. Fick lite pengar av mor & far som jag sedan spenderade hos Gudrun Sjödén när jag var i Stockholm.
En enfärgad t-shirt med matchande strumpbyxor blev det också innan Stockholmsbesöket.
Så med mitt löfte gick det inte lika bra :)

vajb sa...

Åh så många fina klänningar! Secondhandshopping är lite mer tidskrävande, men så otroligt mycket roligare :-) Klänning nr 2 och den du inte hade använt alls tyckte jag var allra finast .-)

Eva sa...

Vad många härliga!
Nr 2 o 3 klara favoriter här!
Jag är dålig på klänning. Vardagligen när det promeneras en massa hundar blir det ju "så'na" kläder.
Men jag letar mönster efter speciell stil nu. Jag TROR det var i förra årets julkalender mamman hade klänningar lite i stil med din blå nr 3. Ursnygga och "snälla" mot figuren:)
Och du - handla ngt man verkligen vill ha på rea-rea räknas väl knappast inte?
(Själv har jag satt köpstopp under kyrkoåret... Får bara använda ev födelsedagspengar o så till "vill-ha-men-BEHÖVER-egentligen-inte". Blir spännande...

Unknown sa...

vilket bra löfte! Och inspirerande!

Pysselfarmor sa...

Vilka snygga klänningar du fyndat. Så kul att se dig igen!

Ha ett underbart 2013!

sabine sa...

Men! Här är ju nyårslöftet jag saknade! Jag får köra ett 10januarilöfte! :D fantastiskt fina fynd du har gjort!

ylva sa...

Härliga bilder och härliga kjolar , man borde ha klänning oftare ! Det är ju ett så skönt plagg när man väl tar på sig det. Blev lite peppar att ha ett liknande löfte .

Karin sa...

kul att ni blir inspirerade! och Iréne: Gudrun Sjödén är svår att stå emot. Jag köpte ett par tjocka sockar där i höstas men sen var jag tvungen att skynda mig därifrån ;)

Tyg och otyg sa...

Så fina! Önskar att jag fick till det där med klänningsanvändande också, men jag är nog mer en byxmänniska trots allt.

Just go creative sa...

Åh vilka fina fynd!
Jag har hittills bara hittat två klänningar på second hand - men älskar dem!

Unknown sa...

Så inspirerande!! Både nyårslöftet och klänningarna!

teresa sa...

Vilken bra ide', all konsumtion oroar mig. Jättefina klänningar, vad inspirerande. ( kan du inte ha en långärmad t-shirt under den urringade o använda klänningen?)

Anonym sa...

Teresa: jag hade tänkt använda sjal, men om det får plats med en långärmad t-shirt ska jag definivt använda det! tack för tipset.