tisdag 8 januari 2013

HALLELUJA!

Med lite trixande, datorfixande och STOR hjälp från er läsare kan jag nu lägga upp bilder igen. Jag kommer troligtvis ändå byta till WordPress snart, där det bland annat ska vara lättare att kommentera även om man inte har ett bloggerkonto, men det här får funka tills vidare.

Så, här har ni skisserna som jag utgick ifrån när jag gjorde omslagsbroderierna. Dessa föregicks av en rad andra, tror aldrig att jag skissat och gjort så många prover inför något projekt innan, men de här är åtminstone nästan precis som det sen blev.


Ett skepp skulle ju såklart vara med på första delen, eftersom överfarten till Amerika är en så central och viktig bit av boken. Jag ville ha ett perspektiv som var ganska långt ifrån, fast inte nödvändigtvis skalenligt.


I del två har de kommit fram till Amerika och här ser man också mer exakt vart de är på väg: till Minnesota. Amerikakistan kändes ganska given att ha med som motiv och jag ville gärna få med Kristinas och Karl Oskars bröllopstäcke (det där blåa till vänster).


Till Nybyggarna hade jag först bara tänkt fokusera på skog, träd och byggande, symboliserat med yxan. Men när jag läste den delen blev jag så gripen av Roberts öde och vad som hände med Arvids fina klocka, så det var ju tvunget att vara med. När jag sen broderade bilden blev det lite väl tomt nere i vänstra hörnet, så jag la in några löv där. Här är perspektivet närmare än i de två första bilderna.


Ett astrakanäppelträd var ju också tvunget att ha med. Det sa så mycket i boken om deras hemlängtan och strävanden att få den nya tillvaron att växa och blomstra. Ändå skissade jag väldigt mycket på just det omslaget utan att få till det. Först när jag hittade en illustration i en bok där rotfrukter syntes i genomskärning, hur de växte ner i jorden, gav det sig. Rötterna är ju minst lika symboliska som trädet! Dessutom såg jag framför mig att det skulle bli väldigt snyggt med broderade rötter mot mörkt tyg.

Och idag har Maria skrivit om omslagen på Zickermans! Kolla in, vetja.

Hallelujah! I'm finally able to post pictues again on this d*mn blog. Still thinking about migrating to WordPress in the near future, but this will do for now. So the pics-o-the-day are the sketches for my covers of the paperback versions of Vilhelm Moberg's The Emigrant Series. They will be released in Sweden at the end of January, and here's a feature at the craft blog Zickermans about them (in Swedish only).

7 kommentarer:

Amy V. sa...

hurray! Glad to see you can post images again!

ylva sa...

Åhhhh vad jag beundrar dina bokomslag ! Tittade in på you Tube och hörde dina tankar kring ditt arbete .Så himla fina

Anonym sa...

Vilken bok är det där rotfrukter syntes i genomskärning?

Anna W sa...

Vilka underbara skisser och slutprodukterna är lika fina de. :o)

Karin sa...

ang rotfrukterna: om jag minns rätt så var det ett vykort/en bild som var med i en bok om Lars Lerin, hans brevväxling. jag fotade av det hemma hos mina föräldrar som har den boken, tror det var där. så jag vet inte var bilden kom från från början.

Pysselbolaget sa...

Såg de färdiga omslagen på Zickermans - det är underbara! Du är så himla du bra!

Hälsar Karin

Syserine sa...

Helt underbart, jag hade köpt böckerna direkt om jag såg dom, nu kommer jag säkert göra det en då, har hatt lust att läsa dom länge. Grattis!