söndag 7 oktober 2012

JAG + VÄV = SANT?

Det här inlägget har inget som helst att göra med broderi, utan om en annan textil teknik som jag har kunnat, rätt bra dessutom, men som nu känns väldigt... otränad. Nämligen vävning. Trots det fick jag vara med på ett hörn på den sprillans nya vävutställning som öppnade i Varberg igår. Tack så mycket! Och jag var i gott sällskap, minst sagt.


Jag älskar när vävningen blir konkreta (och snygga) saker som man kan ha nytta av, som de här förvarings/papperskorgarna av tidningar och kartböcker. Just den med världskartan är vävd av Lina Åkesson, som även gjort den här ljuvliga regnbågsmattan.Hello Super Mario! Såklart att pixliga TV-spel passar till bildväv.


Min yogamatta låg under några superfina vävda mobiler, gjorda av alla möjliga (och omöjliga) material, som plastrosor, fjädrar och påsklämmor.


Min ikatfärgade kimonoinspirerade munkjacka hade fått sällskap av en vävd metallväska. Kul!


En till mobil, denna gång vävd med spik.Sätergläntans indigoprojekt, som visades på Vävutställningen på Nordiska museet i somras, var med även här. Med en mycket bättre hängning som gjorde alstren rättvisa och gjorde att man såg den här underbara dinosaurien bättre.


Sara Kånåhols, elev på Sätergläntan, invigningstalade om sin blåvita, grymt snygga rya.Vävstolar och en fotograf på plats. Utställningen heter alltså "jag + vävning = sant" och visas på Konsthallen/Hamnmagasinet i Varberg t o m 25/11. Den kommer vara lite visningar, föredrag och t o m en vävopera en dag. Dessutom kommer vi som är med och ställer ut att turas om att vara värdinnor, dvs väva, prata vävning och visa utställningen för besökande.

(Ps: jag tog inga namn på grejerna jag fotade, det var lite för vernissagehetsigt för det. Om nån känner igen sig grej bland bilderna här: hör gärna av dig så skriver jag dit ditt namn!)

Yesterday we were at the opening of a new weaving exhibition in Varberg. I did the turquiose ragrug and the blue ikat kimono cardigan thing at school, and was so glad to be a part of this exhibition. Even though I haven't done any weaving in several years... There were so many talented weavers there!

7 kommentarer:

Anonym sa...

Det ser ju jättefint ut. Själv missade jag vernissagen men ser fram emot att köra dit och titta i veckan. Du har med två av mina saker på dina bilder. Regnbågsmattan och papperskorgen som är gjord av en gammal världskarta.
/ Lina Åkesson

Emileitha/Tarja sa...

Helt unberbart skapande ..
Den här utställningen är säkert mycket sevärt förstår jag.. Tack att du visar lite av det här..

Karin sa...

tack Lina! jag blev väldigt förtjust i just världskartan :)

Lisa sa...

Hej Lina,
Så fint!
Apropå temat har jag försökt hitta nybörjarkurser i vävning i Stockholmsområdet, har du några tips? Det verkar tunnsått på de flesta ställen jag har sökt...
Lisa

Karin sa...

Lisa: jag skulle rekommendera HV i första hand, tror de har kortkurser i vävning fortf, då får du en bra grund att stå på. annars kolla med ABF eller kanske SV? de brukar ha terminskurser, men ibland kan de vara fullbokade sen länge tyvärr.

metamorphosis sa...

Åh, det är sånna här blogginlägg som får mig att känna att detta med slöjd, det är ju bara helt fantastiskt!

Linda sa...

här sitter jag på öland och kollar på fina bilder, döm om min förvåning när jag ser en gammal kompis i bakgrunden