tisdag 2 oktober 2012

HELGEN PÅ IKEA

Här är några bilder på det vi gjorde på det stora möbelvaruhuset i helgen (och sen när jag kom hem hörde jag om hela den här Saudiarabien-retusch-historien... vilket lämnade något av en sur eftersmak. Man tycker väl att så stora företag kan ha lite mer ryggrad).


Vi höll alltså till på tag-själv-lagret där vi gjorde om utvalda IKEA-grejer. Dels för att visa på vad man kan göra och dels för att få folk att prova själva. Gissa vilka som hjälpte till? Barnen. Ah, man kan lita på barnen när det gäller knasigt pysslande.


Och jag skrev ju i förra inlägget att en IKEA-kasse var det konstigaste jag broderat på. Det var innan jag broderat på det här skrivbordet.Anna-Lisa flätade en korg till garnerna. Jag satte igång med en broderad stolsdyna i blekingesöm.
Vi hade en massa mattrasor och spetsar att använda, så jag flätade in en kruka till plastväxten.


Finaste hemslöjdsstolen!När borrmaskinens batteri lägger av och inte vill laddas mer kan man alltid lita på den handvevade borren.


Vi använde så mycket decoupagelack att vi funderade på att lura i folk att decoupage är en av de äldsta slöjdteknikerna... så är det ju inte, men det är garanterat en av de snabbaste.


Påsöm på skrivbordet! Nedan är Christians urtjusiga hemslöjdsbroderi och barnens gemensamma stjärna som blev mer av ett spindelnät till slut.
På söndan byggde vi en påtdocka av IKEA-pennor och påtade ner i sladdhålet på skrivbordet. Första gången jag påtade faktiskt, väldigt kul var det.


Skåpsluckan med barnens fina blomma fick en ram av mattrasor. Och tvättpåsen fick tyllbroderi på sig.Det roligaste var nog hur utmanande och på nåt sätt frigörande det var för fantasin att använda ovanliga objekt till sitt slöjdande. När man väl börjar tänka "utanför lådan" rullar det oftast på väldigt bra och de långa dagarna gick väldigt fort. Jag tror också att vår fantasi och entusiasm inspirerande en och annan besökare, som ställde frågor om hur vi gjort och fotade resultatet. Förhoppningsvis vågar de göra om sina egna möbler hemma på något sätt.

Förresten: jag fick en kommentar på förra inlägget om att utmana andra bloggläsare på IKEA-kasse-broderi! Kul idé, man jag skulle vilja utöka det till omgjord-IKEA-vadsomhelst. Har du gjort nåt så skicka gärna en länk till info@karinholmberg.se så kan jag visa det här på bloggen.

Here are some of the things we did at IKEA this weekend. We were there to inspire people to change their own IKEA furniture in a creative way, as well as do a collective embroidery on the desk. Just drill holes and stitch with whatever yarn you like. And by the way: do you have some IKEA stuff that you've change in any way? Send me a link: info@karinholmberg.se and I'll post it here on the blogg later on. It'll be fun!

8 kommentarer:

Emileitha/Tarja sa...

Helt underbar ide... så duktiga ni varit..

Eva sa...

Decoupage är ibland min räddning! När lederna inte vill så där väldigt mycket annat så brukar i alla fall det alltid gå:) "Latmansslöjd" kallade jag det nyligen när bl.a. en skål gjordes om. (Alla dessa grovsopsfynd...)
Kul idé det där tycker jag! Har för mig jag läst om sidor, även utanför Sverige, om att göra om IKEAsaker.
Riktigt häftigt att brodera möbler!

Tyg och otyg sa...

Åh, vad kul ni ser ut att ha haft!
Har ni skickat de där bilderna till bloggen Ikea Hacker? Det borde ni göra annars!

Pysselfarmor sa...

Vilka fina grejer det blev! Barn har så "fritt sinne" så de vågar sig på det mesta...vi vuxna är för det mesta litet "låsta i huv'et" att så kan man väl inte göra....

IKEA-hackers tänker nog Eva på
http://www.ikeahackers.net/

Sara i Hagen sa...

Va kul det ser ut, häftigt skrivbord! Är mönstret målat eller sytt på trästolen som det står Hemslöjden på? Kanske skickar in en bild så småningom på en egen hemslöjdig IKEA-grej. :)

Karin sa...

det är sytt! först borrat en massa små hål och sen broderat med ullgarn.

Gila sa...

Roliga idéer!

Mormorsglamour- pyssel och inredning sa...

Åh! så mycket spännande och fina saker. Ser ut som det var en toppenhelg.
Ville bara säga att din bok är en stor inspirationskälla, även om jag inte broderar så mycket, så ger den inspiration och lust till att skapa.
/Helena