tisdag 18 september 2012

TVÅ FYND PÅ SISTONE

Två saker som gjort mig väldigt glad de senaste dagarna:


Ett: matt DMC broderigarn. Det bästa broderigarnet, enligt mig, och så svårt att få tag på. Men jag lyckades tappa bort i stort sett alla moulinégarner (utom de guld- och silverglittriga) i flytten, och jag behövde sånt garn till det projekt jag jobbar på nu. Så ett besök i en av garnbutikerna här i stan som har moulinégarn var oundvikligt. Där hittade jag alltså även det här garnet! (Och en dag senare hittade jag min samling mouliné bakom skrivbordet, så: double win.) Nu hade damen i garnaffären inget enormt utbud, men ändå tillräckligt mycket för att jag ska återkomma och köpa mer än bara rött.


Två: vid ett besök på Halmstads eminenta stadsbibliotek hittade jag den här boken i hyllan: hoopla av Leanne Prain.


Det har kommit en hel del böcker de senaste åren (främst på engelska) som samlar lite roligare och intressantare brodöser och textilkonstnärer (främst unga), men den här fick mig att skratta högt flera gånger när jag bläddrade igenom den, vilket ju är ett väldigt bra betyg. Och så är den fylld av inspirerande broderier i alla möjliga olika tekniker och stilar.Vissa har tydliga beskrivningar om man vill göra själv. Som mutantflickor eller oxytocinmolekyler till exempel.Det här gökuret var ju bara för underbart! Klart man ska brodera klockor.


Eller varför inte fortsätta på tryckta textilier? Lite som de där broderade tidningsomslagen, fast med mer skruvad humor.


Och hej, ett svenskt bidrag! En av alla intervjuer med brodöser och brodörer i boken är med Ulrika Erdes från Göteborg som gjort sig ett namn genom att brodera på tåg- och bussäten. Så blev boken genast ännu lite bättre.

Two things that have made me extra happy lately: I found THE best embroidery yarn (that's quite hard to find here in Sweden) at a local yarn shop + a really cool and inspiring book called "hoopla" at the library. It's filled with funny and quirky embroideries, instructions and interviews with some of todays best textile artist. Check it out!

3 kommentarer:

sofia sa...

Wow vilken cool bok!

Tyg och otyg sa...

Åh, vilken rolig bok! Den måste jag också spana efter.

nitsirk sa...

Den boken låter jätteintressant, så även det matta dmc-garnet. :D