Jag tror inte att jag har gjort nåt inlägg om det här tidigare (och har jag det så kommer nu en repetition). Men det är en av de vanligaste frågorna jag får om broderi: hur börjar man? Jag har två sätt, beroende på var i broderiet man är.
1. Om man ska göra det allra första stygnet på ett broderi (eller som här, det första på en ny form) sticker man ner nålen från ovansidan och sedan upp på den punkt där man ska börja sy. Anledningen att trådänden ska vara på ovansidan är att det inte blir så trassligt på baksidan. Den här trådsnutten fäster man senare.
2. När man sedan har broderat lite och det är dags för ny tråd (eller färg) brukar jag göra såhär för att spara garn och slippa den där trådänden som hänger och slänger på ovansidan: trä in nålen med den nya tråden under några stygn på baksidan
Trä sedan igenom den igen och fäst den eventuellt extra genom att dra igenom den i öglan som bildas.
Sådär ungefär. Stick upp nålen på ovansidan och fortsätt brodera. Som ni ser håller jag fortfarande på med jobbkudden och moragarnet. Men nu är det inte så mycket kvar!
I use these two techniques when I start sewing. The first one is for when you start on a new section of your embroidery: let the loose end hang on the right side of the fabric and fasten it later. The second one is a yarn saving method when you switch threads or colours: fasten the yarn on the back of the fabric by looping it around the stitches you've already made. Piece of cake!
torsdag 13 september 2012
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
5 kommentarer:
Åh så stolt jag blir! Jag gör rätt!!! Särskilt glad att se även du kan dra tråden genom öglan som blir på baksidan. Har hört väldigt olika om det "ortodoxa" i det:)
Tack för fin inspiration!
hoho, titta vad jag har sytt från din bok! http://www.mednalochtrad.blogspot.se/2012/09/tant-dockor.html
ps jag börjar alltid med knut, himla smidigt det med :)
ja det finns många åsikter om "rätta" och "ortodoxa" sätt att börja och sluta och så vidare. själv har jag lärt mig att knutar lätt går upp... men sen tycker jag att man ju oftast syr över själva fästningen när man fortsätter brodera, så det som funkar för en själv är ju alldeles utmärkt.
Har fått lära mig att baksidan på ett broderi säger mycket om den som broderat! (skratt!) Att den är näst intill lika vacker som framsidan tyder på en noggrann brodös och att arbetet ska hålla läänge... Tror jag tillhör dessa, vill att baksidan ska vara slät och fin och helst utan knutar (som så retsamt kan gå upp, och så står man där, med tre mm tråd att inte lyckas fästa....)
Skicka en kommentar