måndag 24 september 2012

MOLAUGGLORNA

Med undantag av det förra inlägget har det varit på tok för lite faktiskt broderi på den här bloggen på sistone (läs: det senaste halvåret eller så). Och nu när jag slutat mitt halvtidsjobb hanns det med ett litet sidoprojekt, vilket några av er redan sett på Instagram. Nämligen... molaugglorna!

 
I ärlighetens namn är det lite av ett genvägsprojekt. Jag hittade nämligen det här molabroderiet på Emmaus för ett par veckor sedan och kunde inte bestämma mig för om det var fantastiskt eller ganska fult. Det fick följa med hem iaf. Sen skulle vi ha en återbrukskväll i några vänners ateljé och då fick ugglorna följa med (vid det laget hade jag bestämt mig för att de nog var ganska fantastiska ändå). Själva broderiet var gjort nästan ut i kanten på det svarta tyget, så det fanns ingen direkt sömsmån att tala om. Jag sydde fast det på ett annat tyg, broderade en bård runtom och gjorde det sedan till en kudde.Mola är en ganska tids- och tålamodskrävande teknik. Jag har bara provat på det i skolan och fastnade inte för görandet, även om jag gillar utseendet väldigt mycket. Det går ut på att sammanfoga olika tygbitar, antingen genom att klippa upp former (så att tyget under syns, som det rosa på bilden ovan här) eller sy fast tyger ovanpå (där man först viker in kanten, man jobbar alltså inte med råa kanter som är det vanligaste vid applikation). Pilligt! Det hela kompletteras med olika broderistygn. Jag gillar verkligen att kompositionen på det här broderiet inte är så exakt utan lite halvsymmetriskt. Och vad är grejen med glasögonen!?Jag gjorde även bollar och satte i hörnen som matchade färgerna i molan litegrann. Den här gången använde jag gamla juiceförpackningar till att linda garnet runt och liksom... hallå!? Varför har jag inte gjort det förut? Mycket bättre att återanvända än att slösa fin skyltkartong på det momentet.I made this pillow out of an embroidery made with mola technique that I found at a thrift store a couple of weeks ago. I really like the colour and design of this mola, but what's the deal with the glasses on the owls!? Weird, but funny. I also got the brilliant idea of making pompoms with the help of used juice boxes. Why haven't I thought of doing that before?

6 kommentarer:

ylva sa...

Det var häftiga ugglor! Kul att lära sig nåt nytt, har aldrig hört talas om mola förut . Ja vad är femtedel ugglor och glasögon :) jag tycker dock att dessa var fina i sina. Kudden blev ju jättefin alltid en härlig känsla med återbruk.

iHanna sa...

Åh vilka fina, ja helt underbara tycker jag! Vilket fynd, och så fint att du gjort dem till "dina" genom att adda på lite! :-)

sofia sa...

Wow den e grym!

Pysselfarmor sa...

å så snyggt! har sett sådan applikation förrut men visste inte att det hette mola....

Maria sa...

Blev en riktig fining!

med nål och tråd sa...

Himla fin den blev, jag gillar boll-piffningen i hörnen :)