torsdag 27 september 2012

HEMSLÖJDIG IKEAKASSE

Jag brukar ju säga att man kan brodera på allt, men det här hör till det mest ovanliga jag broderat på: ye olde IKEA-kasse. Med sin härliga, o-fotovänliga, glansiga yta.


Och det gick faktiskt alldeles utmärkt! Visst var påsen lite stel och ganska prasslig, men det var inga som helst problem att få igenom nål och tråd. Jag höll mig till efterstygn och rottingbottnar, i nån slags Delsbo/Hallands-cross over, eftersom det var ganska kort om tid att få det färdigt.


Nu gjorde jag inte det här för mitt eget höga nöjes skull, utan för att det är en del av helgens workshop på IKEA Kållered utanför Göteborg. SHR och IKEA samarbetar och jag plus tre andra handledare ska hjälpa slöjdsugna IKEA-besökare att hemslöjdifiera sina inköp. Läs mer på Fröken Textils blogg, det är hon som håller i trådarna, så att säga. Jag ser verkligen fram emot det och hoppas att alla som bor i närheten av Göteborg kommer dit och slöjdar loss på förvaringsboxar, plastblommor och träpallar!



Jag gjorde de här bollbanden för att det mesta blir bättre med en garnboll på, men främst för att man ska kunna knyta ihop den ganska vida och sladdriga kassen. Har man mer tid kan man sätta på band på andra sidan också och knyta ännu stadigare. Sen är man redo att ge sig ut på stan!


This weekend I'm participating in a workshop at the IKEA store in Gothenburg. Me and three other crafters will help the customers "sloydify" their purchases. Sort of IKEA hacking the sloyd way. It'll be so much fun! So to prepare for the weekend I pimped this classic blue IKEA bag.

måndag 24 september 2012

MOLAUGGLORNA

Med undantag av det förra inlägget har det varit på tok för lite faktiskt broderi på den här bloggen på sistone (läs: det senaste halvåret eller så). Och nu när jag slutat mitt halvtidsjobb hanns det med ett litet sidoprojekt, vilket några av er redan sett på Instagram. Nämligen... molaugglorna!

 
I ärlighetens namn är det lite av ett genvägsprojekt. Jag hittade nämligen det här molabroderiet på Emmaus för ett par veckor sedan och kunde inte bestämma mig för om det var fantastiskt eller ganska fult. Det fick följa med hem iaf. Sen skulle vi ha en återbrukskväll i några vänners ateljé och då fick ugglorna följa med (vid det laget hade jag bestämt mig för att de nog var ganska fantastiska ändå). Själva broderiet var gjort nästan ut i kanten på det svarta tyget, så det fanns ingen direkt sömsmån att tala om. Jag sydde fast det på ett annat tyg, broderade en bård runtom och gjorde det sedan till en kudde.



Mola är en ganska tids- och tålamodskrävande teknik. Jag har bara provat på det i skolan och fastnade inte för görandet, även om jag gillar utseendet väldigt mycket. Det går ut på att sammanfoga olika tygbitar, antingen genom att klippa upp former (så att tyget under syns, som det rosa på bilden ovan här) eller sy fast tyger ovanpå (där man först viker in kanten, man jobbar alltså inte med råa kanter som är det vanligaste vid applikation). Pilligt! Det hela kompletteras med olika broderistygn. Jag gillar verkligen att kompositionen på det här broderiet inte är så exakt utan lite halvsymmetriskt. Och vad är grejen med glasögonen!?



Jag gjorde även bollar och satte i hörnen som matchade färgerna i molan litegrann. Den här gången använde jag gamla juiceförpackningar till att linda garnet runt och liksom... hallå!? Varför har jag inte gjort det förut? Mycket bättre att återanvända än att slösa fin skyltkartong på det momentet.



I made this pillow out of an embroidery made with mola technique that I found at a thrift store a couple of weeks ago. I really like the colour and design of this mola, but what's the deal with the glasses on the owls!? Weird, but funny. I also got the brilliant idea of making pompoms with the help of used juice boxes. Why haven't I thought of doing that before?

fredag 21 september 2012

DET DÄR GARNET

Jag hade ju tänkt visa hur det där DMC-garnet ser ut när man broderar med det, men var lite för tankspridd vid förra inlägget. Såhär kan det alltså bli (jag brukar oftast dela det till två trådar att sy med)


Den här blekingesömmen är broderad med mestadels DMC matt och pärlgarn.


Gammal påskduk.


Det är så fin tvinning på det! Några grejer från förra boken: halland- och järvsösöm.



Some examples of embroideries I've done with that same DMC floss I bought last week.

tisdag 18 september 2012

TVÅ FYND PÅ SISTONE

Två saker som gjort mig väldigt glad de senaste dagarna:


Ett: matt DMC broderigarn. Det bästa broderigarnet, enligt mig, och så svårt att få tag på. Men jag lyckades tappa bort i stort sett alla moulinégarner (utom de guld- och silverglittriga) i flytten, och jag behövde sånt garn till det projekt jag jobbar på nu. Så ett besök i en av garnbutikerna här i stan som har moulinégarn var oundvikligt. Där hittade jag alltså även det här garnet! (Och en dag senare hittade jag min samling mouliné bakom skrivbordet, så: double win.) Nu hade damen i garnaffären inget enormt utbud, men ändå tillräckligt mycket för att jag ska återkomma och köpa mer än bara rött.


Två: vid ett besök på Halmstads eminenta stadsbibliotek hittade jag den här boken i hyllan: hoopla av Leanne Prain.


Det har kommit en hel del böcker de senaste åren (främst på engelska) som samlar lite roligare och intressantare brodöser och textilkonstnärer (främst unga), men den här fick mig att skratta högt flera gånger när jag bläddrade igenom den, vilket ju är ett väldigt bra betyg. Och så är den fylld av inspirerande broderier i alla möjliga olika tekniker och stilar.



Vissa har tydliga beskrivningar om man vill göra själv. Som mutantflickor eller oxytocinmolekyler till exempel.



Det här gökuret var ju bara för underbart! Klart man ska brodera klockor.


Eller varför inte fortsätta på tryckta textilier? Lite som de där broderade tidningsomslagen, fast med mer skruvad humor.


Och hej, ett svenskt bidrag! En av alla intervjuer med brodöser och brodörer i boken är med Ulrika Erdes från Göteborg som gjort sig ett namn genom att brodera på tåg- och bussäten. Så blev boken genast ännu lite bättre.

Two things that have made me extra happy lately: I found THE best embroidery yarn (that's quite hard to find here in Sweden) at a local yarn shop + a really cool and inspiring book called "hoopla" at the library. It's filled with funny and quirky embroideries, instructions and interviews with some of todays best textile artist. Check it out!

torsdag 13 september 2012

HUR MAN BÖRJAR

Jag tror inte att jag har gjort nåt inlägg om det här tidigare (och har jag det så kommer nu en repetition). Men det är en av de vanligaste frågorna jag får om broderi: hur börjar man? Jag har två sätt, beroende på var i broderiet man är.


1. Om man ska göra det allra första stygnet på ett broderi (eller som här, det första på en ny form) sticker man ner nålen från ovansidan och sedan upp på den punkt där man ska börja sy. Anledningen att trådänden ska vara på ovansidan är att det inte blir så trassligt på baksidan. Den här trådsnutten fäster man senare.


2. När man sedan har broderat lite och det är dags för ny tråd (eller färg) brukar jag göra såhär för att spara garn och slippa den där trådänden som hänger och slänger på ovansidan: trä in nålen med den nya tråden under några stygn på baksidan


Trä sedan igenom den igen och fäst den eventuellt extra genom att dra igenom den i öglan som bildas.


Sådär ungefär. Stick upp nålen på ovansidan och fortsätt brodera. Som ni ser håller jag fortfarande på med jobbkudden och moragarnet. Men nu är det inte så mycket kvar!


I use these two techniques when I start sewing. The first one is for when you start on a new section of your embroidery: let the loose end hang on the right side of the fabric and fasten it later. The second one is a yarn saving method when you switch threads or colours: fasten the yarn on the back of the fabric by looping it around the stitches you've already made. Piece of cake!

tisdag 11 september 2012

TA-DAM!


Så många lappar, så många gulliga kommentarer till tävlingen... tack! Och vinnarna är


Grattis! Mejla era adresser till info@karinholmberg.se så skickar jag vinsterna asap (Lina, det stod bara Anonym på dig, ingen mejladress eller blogg). Tyvärr har jag inte fler kassar att varken lotta ut eller sälja, men det finns en chans att vinna ett till ex av boken! En av mina absoluta favoritbloggar, The Freelancer's Fashionblog, lottar ut den t o m den 18/9. Kika in där vetja!

Congratulations to all the winners in the tote bag/book contest! If you'd like another chans to win a copy of my book, head over to The Freelancer's Fashionblog. Besides being an absolutely fabulous blog, there is a contest going on there right now. Yeay!

måndag 10 september 2012

PASSA PÅ!

Idag är sista dagen på tygkassetävlingen! Lämna bara en kommentar på inlägget lite längre ner... jag återkommer imorgon med vinnarna.

onsdag 5 september 2012

PACKA UPP



 Sakta men säkert håller jag på och packar upp i Halmstad, försöker ta åtminstone en låda om dan. Men ni vet hur det är: man packar upp nåt och då leder det till att man måste ta itu med det-och-det och sen hittar man den grejen och då måste man bara... och sen har man helt tappat fokus. Men det får väl ta den tid det tar, inredning ska ju få ta tid har jag hört.
Lite fina pennburkar fixade jag till av origami- och omslagspapper.



Förvaring behöver man ju alltid mer av. Visst vill man ha bara massor av sånna här lådor med handskrivna lappar där man ser vad det är i!?


Jag är så kär i den här påtdockan som jag hittade i en 10-kronors-butik. Hon gör mig på bra humör varje morgon när man drar upp rullgardinen. Prinsesstårtan är virkad av nån halländska som sålde alla sorters virkade kakor på en loppis här i stan.


När jag var liten var en av de bästa leksakerna mormor och morfars bridgemarkörer (man blev också ofta bjuden på bridgeblandning hemma hos dem... var det bara ett sammanträffande?)


Igår försökte jag organisera upp kryddskåpet och hälla ihop alla dubletter.



Vi har hästar och robotar i köket!


Annars ser det fortfarande ut ganska mycket såhär i lägenheten...

I'm unpacking my stuff at M:s appartment, trying to organize things the best I can... but boy does it take time!

måndag 3 september 2012

REVIDERAD ÖVERFÖRING

Jakten på den perfekta metoden att överföra många mönster snabbt går vidare. Det första lasset påsömskuddar har sålt slut, så idag har jag ägnat mig åt att göra nya materialsatser (även i svart för de som efterfrågat det!). Jag hade ju lite problem med att plastfickan var för mjuk för upprickade hål, och innan jag får tag i ritfilm, som tydligen ska vara bäst, provar jag om schablontekniken kan funka.


Vad jag gjorde var helt enkelt att skära ut konturerna på blommorna och bladen och sedan pricka efter dem med en tandpetare. Då kan man fortfarande använda samma textilfärg som innan, resultatet ser ungefär likadant ut. Sätt fast schablonen med klädnypor så den inte flyttar på sig under tiden.



En mittmarkering i form av en pil kan också vara bra att ha.
Fördelen med det här är att man helt slipper tvättmomentet: när man kladdat färg i alla upprickade hål måste man ju tvätta av plasten, varje eller varannan gång, eftersom färgen fastnar i hålen. När man tvättar den försvinner med tiden också det uppritade mönstret, vilket man slipper här. Det var bara att lägga över plasten på nästa tygbit och fortsätta.


Nackdelen var väl då att man måste pricka upp det som är inuti schablonen på fri hand. Då är det bra att ha ett foto eller orginalskissen att kolla på så man gör likadant. Jag upptäckte då att jag gjort hål för blad på plasten som inte är med på den färdiga kudden - oh my! De här som är vid sidan om mittblomman ska alltså inte vara med, utan det ska bara vara två mindre blad på ena och ett blad på andra sidan. Jag fick ta bort prickarna med pincett... men framöver ska det stämma. Ledsen för det ni som redan köpt kiten, men ni får ju å andra sidan lite mer originella kuddar!


Sammanfattningsvis tycker jag att schablonmetoden funkar lite smidigare till sånna här stora projekt, särskilt som man slipper kladdandet med svampen. Om jag bara skulle göra nåt till mig själv skulle jag dessutom rita i med en penna istället för att pricka med färg. Men om man är nybörjare eller inte så säker på att rita upp motivet på fri hand är prickmetoden svårslagen. Allt kommer med över på tyget, precis där man vill ha det. Se bara till att färgen får torka ordentligt innan du börjar brodera.

Today I've been working on some more embroidery kits, the red cushion with påsöm. I tried cutting out the pattern instead of just punching holes through the plastic, and it worked out pretty well. It takes a bit longer and you have to do some details on free hand, but on the other hand you don't have to clean off the plastic sheet inbetween. If you make mistakes: just remove it with a pair of tweezers.