söndag 26 februari 2012

GÖR OM, GÖR RÄTT


Okej Pip, jag gillar fortfarande din fina bok jättemycket, och haklappen gick ju bra att sy. En mönsterdel liksom, inte så mycket att hålla reda på. Men jag undrar en sak: är det jag som inte förstår eller har du slarvat nåt otroligt med mönstren till kläderna? Eller är det bara just den här klänningen som blev lite tokig? För hur kan del 1 och del 2, som ska sys ihop, diffa på flera cm både på längden och bredden?


Den mönsterdel som ligger ovanpå här (front facing) ska vändsys med framsidan. Samma sak med baksidan. Men, ni som kan det här med mönsterkonstruktion: är det inte konstigt att den är så liten? Ärmhålet passar ju inte alls. Jag hade kanske kunnat köpa det om det var framsidan som var lite större, så att man får plats med bysten, men det här är ju bara fel.Man kan ju t ex tycka att axlarna bör vara lika breda på fram- och bakstycket. Och nej, jag har inte ritat av fel, jag har kollat flera gånger.
Men okej, jag justerade lite och sydde sen precis som det stod. Jag fick knappt på mig klänningen, trots att jag gått efter stl M-L (och så himla storvuxen är jag inte). Ärmhålen var helt enkelt för små och bystmåttet för snålt tilltaget. Tack och lov att jag sydde provet i vanlig lakansväv och inte i det tyget jag skulle ha. Efter att sedan ha ritat om mönstret, justerat och mätt noga på mig själv blev det tillslut en hyfsad klänning. Nu måste jag sy nåt mer för att se om det bara var det här mönstret som var galet eller om det är nåt genomgående?


Förresten, mer bokpysselinspiration finns på den här fina bloggen!

I've had some trouble with the dress pattern from Pip Licolnes book. It makes no sense at all. After several alterations and trial-and-error-sewing I made this scalloped dress. Phew.

8 kommentarer:

Paula sa...

Resultatet ser iaf bra ut. Jättesnyggt tyg!

Pyssellycka sa...

Ja, något galet är det med mönstret! Men vad fint du fick till det ändå! Tyget är grymt snyggt.

Knitting Emma sa...

Nu var det ett tag sedan jag sydde klädesplagg, men baksidans axel brukar vara något bredare, för att man ska rynka den och passa in den på framsidans axel.

Sedan förstod jag inte riktigt vad det var som var problemet med ärmhålet? De brukar inte gå att lägga på varann så att hålet passar in i varann. Kroppen är ju 3D medan mönstret är 2D. Det kompenserar man ju med olika former på mönstren.

Jag tycker resultatet blev jättebra! Man måste ju oftast ändra en del på originalmönstren för att få plaggen att passa.

Karin sa...

men borde inte framsidan vara något större än baksidan? inte tvärtom? det kan jag liksom förstå rent logiskt... fast resultatet blev bäst när jag gjorde framsidan och baksidan lika stora. det kanske beror på tyget också? det här var ju ett ganska stelt tyg, så att rynka in bakstyckets axel funkade inte.
hm, jag borde gå en klädsömnadskurs nån gång...

nitsirk sa...

Jag håller med Knitting Emma om att baksidans axel alltid är lite större än framsidan. De flesta är ju lite ouckelryggiga och behöver lite mer bredd där för att plagget ska ligga snyggt. Om tyget är stelt kan du sy i två rynktrådar och dra ihop, pressa och sedan sy fast, det blir allra snyggast. Inte klippa bort! ;)

Skitsnygg klänning, tyget är det snyggaste jag sett på länge!

Karin sa...

det är från Åhléns!

men en annan konstig grej med axeln: när jag sydde som man "skulle" så hamnade axelsömmen alldeles för långt fram. den ska väl sitta mitt på axeln? vilket den gjorde när jag ändrade framstycket så det passade med bakstycket. aaah, huvudvärk!!

Karin sa...

Å gud å gud vilken fin klänning!

Knitting Emma sa...

Jag skulle också behöva en skräddarkurs, det är svårt att sy kläder från färdiga mönster och få plagget att sitta bra. På en klädaffär hänger man ju bara tillbaka klänningen om skärningen är fel. På ett hemsytt plagg känns det verkligen i hjärtat när något man lagt så mycket energi på faller fel. Det är nog därför jag gått över till stickning istället, det är mer förlåtande.

Men jag tycker ändå att du har lyckats bra med din klänning!