fredag 9 september 2011

HÅLSÖM - HUR 17 GÖR MAN?

Jag håller på och syr en hålsömsbård till ett projekt i nästa bok, så jag tänkte visa hur man gör! Det är inte svårt, bara man fått kläm på alla moment. Här kommer en (förhoppningsvis) pedagogisk guide med extreme-close-up-varning:


1. För att sy hålsöm behöver man räknelinne, dvs det ska vara lika avstånd mellan trådarna i båda riktningarna. Annars blir det ojämnt. Klipp till så stor bit du behöver, plus ca 1,5 cm runtom. Vik den kanten dubbel.


2. De trådar i väven som ligger närmast den invikta kanten ska man nu dra bort. Klipp försiktigt av trådarna som går parallellt med kanten. Hur många man ska ta bort beror både på hur grovt linne man har och hur stora hål man vill göra. Jag har ett ganska grovt linne här (8,8 tr/cm) och vill ha tydliga hål, så jag klippte av två trådar. Repa upp väven längs med alla kanter med hjälp av en nål.


3. I hörnen, där upprepningarna möts, får man klippa av trådarna (du ska alltså inte repa upp hela vägen ut till kanten). Vik hörnen och klipp bort en trekant längst ut. Då blir hörnen inte så tjocka och klumpiga.


4. Börja sy hålsöm och när du kommer till ett hörn, sy ihop det med små täta stygn.


5. För att undvika att hörnen blir för spetsiga är det bra att ta ett par extra stygn liksom genom spetsen och dra till.


6. I hörnen där man klippt av trådarna sys några stygn för att förhindra att det repas upp.


7. Nu till själva hålsömmen! Även här får man anpassa det lite efter linnet. Om det är tätare kanske man måste sy runt fyra trådar, men här blir det bra med tre. (Sy gärna ett litet prov innan du börjar repa upp ditt stora arbete, så du kan prova dig fram till rätt proportioner.)


8. Trä alltså nålen runt några trådar och dra åt tråden. Du ska ha avigsidan emot dig.


9. Trä nålen runt samma trådar en gång till och stick sedan ner den med ett litet stygn i fållen. Dra åt så att de tre trådarna dras ihop och det bildas små hål mellan varje trådgrupp. Fortsätt hela vägen runt.


Från rätsidan ska det då se ut någonting såhär. Jag tycker att hålsöm är väldigt sött på dukar, servetter, näsdukar eller kanske en gardinkappa om man orkar ge sig på det. Visst är det mångdubbelt jobb jämfört med att fålla på maskin, men det är en extra detalj som verkligen är värt tiden och arbetet.

Den här sortens söm kallas också tandrad och är en av många olika hålsömmar man kan sy. Fler finns t ex i det bästa broderihäftet Sömmar och stygn, som jag ju skrivit om tidigare.7 kommentarer:

Iréne JB sa...

Tycker också om hålsöm. Skulle gärna fålla en kjol eller klänning med hålsöm, men brukar ju inte sy kläder i räknelinne... Skulle vara väldigt snygg runt en halslinning också, men det känns som överkurs för mej.
Bläddrade i din bok i dag och ser fram emot nästa.

Fanny sa...

Har inte ens tänkt på att man KAN sy hålsöm, men det är ju jättevackert! Sen ur en rent pedagogisk synvinkel, om poängen med själva bildserien är att demonstrera tekniken, så hade det varit bra om tråden varit i en avvikande färg så att man lättare ser den. Praktiskt men kanske inte lika vackert... Men det ska helt klart provas, och jag kommer då definitivt använda mig av din tutorial, så tack! =)

Erika sa...

Skönare att sy med trubbig nål:)Tack för strevlig läsning!

Karin sa...

bra tips!

Hanne sa...

ÅÅÅ, vad länge sen det var jag sydde hålsöm. Så sugen jag blev nu att brodera, fast förs måste nog bayeux-tapenen bli klar, förresten det skulle avra kul att se hur långt du kommit på din

Anonym sa...

Tack! Det var precis detta jag letade efter. Sydde hålsöm för många åre sedan och behövde friska upp minnet.

Anne-Mari sa...

Hej
Tusen tack ! Jätteglad att jag hittade din sida. =))))