söndag 16 maj 2010

INSPIRATION

Häromdagen fick jag frågan om jag kunde tipsa om nån bra slöjdare/konsthantverkare som gör fantastiska grejer nu. Först kunde jag inte komma på en enda, vilket var aningen nedslående. Efter lite tankearbete mindes jag Joana Vasconcelos, som virkar helt sjukt vackra saker och jobbar mycket med djur, vilket jag också ofta gör. Bara produktionstakten får en att bli helt matt, för att inte tala om mönsterprecisionen i hennes verk...

Men broderi då? Finns det verkligen inget nytt och spännande som händer där? Googles bildfunktion, som vanligtvis är ett säkert kort när man letar inspiration, gjorde mig ännu mer nedstämd. Ett tag kändes det som det bara finns fritt broderade landskap på batikfärgade tyger, korsstygn med könsord eller gulliga kontursydda barnmotiv av katter och födelsedagstårtor där ute på nätet.

Tills jag hittade Peter Yarwood.
Han verkar inte ha nån hemsida, men kolla in hans arbeten på Flickr.

Varför är då det här så speciellt? Jo, för att det är något jag skulle vilja göra själv. När jag gjorde mitt exjobb hade jag två inspirationskällor: folkligt broderi och tatueringar. För mig hängde de två sakerna tätt ihop: att vilja smycka sin kropp med hjälp av en nål. Yarwoods broderi leker också med den tanken. Han tatuerar en textil kropp med nål och garn, så att det ser ut som riktiga bläcktatueringar. Själv hade jag en idé att jag skulle fortsätta mitt projekt med att brodera kläder med just sådana old school-tatueringar. Men så kom det annat ivägen och jag fortsatte med det folkliga broderiet.

Det viktigaste med inspiration är då kanske att man får lust att göra nånting liknande själv. Eller att man bara blir glad och upplyft. Det kan vara av en speciell teknik, färger eller mönster. När jag behöver piggas upp tittar jag på det här omslagspappretEller de här underbara broderade kuddarna, som jag tyvärr inte minns var de kommer ifrån


PS: Tips på annat fantastiskt tokigt inspirerande broderi mottages tacksamt!

6 kommentarer:

Kerstin Nordlinder Arlid sa...

Den sista bilden med kuddarna ser ut som Anna Wengdin.

Karin sa...

Tack! Jag lyckades hitta bilden igen på nätet, men bara med angivelsen att den var fotad i Sätergläntans butik... så vi kan väl sluta oss till att det är hon. Väldigt inspirerande!

Unknown sa...

Hej, har just upptäckt din blogg - kul och inspirerande! Kuddarna är gjorda av min vän Anna Wengdin, googla på henne så hittar du ännu fler inspirerande bilder!
Vh Camilla Gustafsson

Unknown sa...

Hej hej!

Vet inte om detta är tillräckligt tokigt och inspirerande ;-) men värt att kolla upp:
www.sublimestitching.com
Tack för en himla inspirerande blogg! :-)

Lotta

Karin sa...

det tycker jag verkligen att man kan kalla det! perfekt, nu har jag lite att gå igenom... :) tack för tipset

Unknown sa...

ja ..Anna Wengdin
..såg denna fina också

http://www.slojdnytt.org/2009/07/publikens-pris-till-anna-wengdin.html