fredag 7 maj 2010

BRODERA PÅ TRIKÅ

Det vanligaste när man broderar är ju att använda ett stadigt linne- eller bomullstyg. Det är lätt att få det snyggt och ibland behöver man inte ens använda sybåge. Tyget hjälper liksom till, så att stygnen lägger sig som de ska.

Fast om man inte bara vill göra dukar och kuddfodral, utan säg utsmycka sina kläder lite extra, kan det bli en aning krångligare. Men, försmäkta ej du lilla hop, det finns smarta knep att ta till.

Jag skrev tidigare att läggsöm är en bra teknik om man vill sy på elastiska tyger. Det passar utmärkt för fritt broderi, som t ex delsbosöm. Vill man däremot göra något mer exakt, som korsstygn eller svartstick, kan man använda den här metoden istället:



Markera upp den del du vill brodera, här på en t-shirt. Klipp ut ett stycke räknelinne som täcker det området. Använd linne som motsvarar den storlek du vill ha på korsstygnen. Tråckla fast linnetyget på plagget och markera igen, med blyerts, den del som ska broderas. Kolla noga så att tröjan är slät under stödtyget.



Brodera det mönster du vill ha. Sy genom båda lagren tyg.



När broderiet är klart är det dags att ta bort stödtyget. Klipp bort överflödigt tyg utanför den kant du markerat. Ta också bort tråckelstygnen. Dra sedan bort trådarna i linnetyget, en i taget, i lodrät och vågrät riktning. De brukar lossna lätt, så länge du prickat mittemellan dem med nålen när du broderade. Annars kan du klippa lite försiktigt med en vass broderisax.



Det färdiga resultatet kan bli nånting sånt här:


1 kommentar:

Karin sa...

Men oj så smart! :)