tisdag 25 mars 2014

NYHETENS BEHAGIdag ska jag skriva om något som jag tror många av er kreativa personer som läser den här bloggen känner igen er alltför väl i: varför är det så mycket roligare att starta ett nytt projekt än att slutföra ett gammalt? Jag vet inte. Det är kanske en av livets stora gåtor, i stil med "är vi ensamma i universum?", "varför kommer vissa människor alltid försent?" och "vad kommer hända med mitt pensionssparande?" Men det har möjligtvis att göra med adrenalinpåslaget som kommer när man gått och längtat, tänkt på och planerat ett projekt i huvudet och äntligen får se det komma ut genom fingrarna. Det är obetalbart, en kick varje gång. Och när adrenalinet lägger sig infinner sig visserligen behaget att lugnt och metodiskt brodera/sticka/tälja vidare, men det är liksom inte samma sak. I huvudet börjar dessutom nästa projekt pocka på uppmärksamheten... och så sitter man där igen, man bara måste kolla hur det blir med det där garnet... och så vidare. 


I förra veckan var jag tvungen att köpa lite garn i de färger jag saknade och "bara testa lite" på ett mönster jag ritade för ett bra tag sedan. Tyvärr var det ju beroendeframkallande roligt att sy korsstygn i ull på aidaväv.När jag istället kanske borde bestämma om det ska vara en annan färg på det här gamla broderiet, som jag började med i olika blåa nyanser men inte riktigt älskar.


Eller den här lilla duken jag började med för flera år sedan! Skulle inte ta särskilt lång tid att sy klar.


Eller evighetsprojektet äggvärmaren, som inte kommer bli klar den här påsken heller, trots att den egentligen är rolig att sy... ååh, ångest, stoppa ner den i påsen igen! Och då har jag inte ens visat de virk- och stickprojekt jag har på gång samtidigt. Dessutom är det här bara hobbybroderier, inte jobbroderier.
Är det någon av er läsare som har tips på hur man får saker färdiga?

14 kommentarer:

Anonym sa...

Tycker om din nya ullebroderi!
Och det hela låter väldigt bekant :)
Det endaste sättet "to close the loops" jag vet är att sätta 20-30 min varje dag och bestämt och disciplinerat jobba med den - lite, men varje dag.
För mig nya saker kan vara ren inspiration och sätt att tillföra ny energi, men ibland kan det vara smygande sätt att distrahera från viktiga projekt. Och så några projekt känns inte värda att avsluta, man vet att det blir inte som man ville, då kan man överväga att släppa det helt och kanske recycla i nåt nytt så småningom ...

Unknown sa...

Kanske ett projekt att slutföra varje månad och redovisa t ex mars 2014 blev detta klart. Problemet är ju egentligen att det är så mycket som ligger, men om man tar ett i månaden och samtidigt får man börja med hur många nya som helst. Fattar du hur jag menar?
Aida- väv. Trodde inte att det fanns längre. Måste nog skaffa...

Karin sa...

Jättebra förslag! Det är nog hård disciplin som gäller, och bestämma en turordning. Aidaväv kan man köpa t ex på Slöjddetaljer eller Svensk Hemslöjd, kanske har Panduro också?

Anonym sa...

Kanske är metoden att starta ett nytt projekt"Att göra klart projektet" att visualisera det färdiga projektet, att tänka positivt när huvuddelen av den tid du har får gå till detta att göra klart, för att avsluta med att låta en kortare tid ägnas åt ngt nytt-
Låt mao det positiva gå till att göra klart. Som ngn klok sa
Just Do It
//Jane

Maria sa...

Jag har precis samma problem, och har varit stenhård mot mig själv. Inga nya projekt får påbörjas innan de gamla är avslutade. Det är sjukt tradigt, men det funkar. Hjärnan och kreativiteten är liksom satt på paus (en lååång, smärtsam paus), men det är det enda som hjälper för att få klart alla de där gamla surdegarna.

retstickan sa...

Känner tyvärr igen mig alltför väl... Är exempelvis expert på att ha stickat färdigt ett plagg men aldrig komma igång med monteringen. Har underbara vänner och familj som ibland rotar fram mina UFO´s och gör färdigt dem. :)

Anonym sa...

Det är ju så himla skönt att läsa att andra har samma problem!
Mitt tips är "inte-börja-nytt-projekt-innan-det-gamla-är-klart-regeln kombinerat med en slöjd-önske-lista. När jag får lust att sätta igång ett nytt projekt skriver jag ner idéen i ett dokument i datorn, inkl garn-idéer eller annan runt-omkring-info. Så fort jag avslutat ett projekt ser jag på min lista och väljer noga vilket projekt som ska påbörjas. Ibland kan flera projekt kombineras, och ibland kan jag sudda ut projekt som legat länge på listan: för att de har blivit inaktuella!
Den omedelbara "måste-göra-NU-känslan avtar lite när jag väl fått idéen på pränt, då vet jag att den inte går förlorad!
Carin

Emilia sa...

Många snygga grejer på g - visst är det alltid roligare att börja på något nytt! Jag startade min blogg för att peppa mig själv att få saker färdiga men har ändå alldeles för många projekt i rullning samtidigt - nya saker lockar hela tiden :) Men nu har jag i alla fall broderat färdigt munkjackan jag började på under din workshop i Örebro för några veckor sedan - tack för inspirationen!!

Anonym sa...

Jag känner igen mig. Har UFOn Unfinished Objects också. Har dock börjat lista dem och bestämma vilket jag skall börja med och avsluta det också. Men samtidigt gör jag ju nya också.......

Anonym sa...

Ha färre projekt och inga nya innan gamla projekt är avslutade. Absolut inga nya projekt - köpstopp hjälper också. Att helt kliva av komsumtionståget även för "begagnade, roliga, nyttiga, bara-en-liten, kommer-aldrig-att-hitta-en-sån-igen" saker. Testa i en månad eller två.

Karin sa...

Carin: ja, vad smart att skriva ner alla idéer man får! då kanske vissa hinner "tappa sugen" innan man ens startar, haha! :)

Emilia: åh vad roligt att du blev klar med den - bra jobbat!

Tack för alla bra tips och kloka ord :D

Elisabet :) sa...

Känner så väl igen mig och har verkligen inte något experttips att komma med. Men ett kul sätt är att tillsammans med vänner ses en dag för "göra-färdigt-projekt". Dels för att faktiskt göra färdigt saker - påhejade av varandra, men också för att ta med saker vi tappat sugen på, men som någon annan kanske vill ta över och göra färdigt...

Marguerite sa...

Tips - inte från en slöjdare utan från en kvinnlig filosof, via min broderilärare: det är inte alls "fel" att börja på något nytt när man känner att man bara inte kan vänta! Man ska utnyttja dessa kreativa "toppar" när de kommer! För sedan följs de av "dalar" där man inte känner sig särskilt kreativ, utan då ska man plocka fram de saker som man bara ska brodera eller sticka vidare på. Till nästa impuls kommer!
Sedan jag fick höra detta har jag aldrig haft skuldkänslor för att ha börjat på något nytt! och det finns alltid stunder (mörka kvällar, trötthet) där jag känner bara för nåt mer rutinmässigt. Instämmmer med att det är bra att ha en lista över alla projekt (och anteckna var i huset de finns!) och kolla den då och då. Och inte tycka att man "måste" göra färdigt nåt som inte känns kul längre. det finns nog med "måste" i livet ändå :-)

Karin sa...

Tack för att du delade med dig av de fina och visa orden, Marguerite! Nu känns det bättre :)