torsdag 5 september 2013

LITE OM HUR MAN GÖR EN BOK

Jag tänkte skriva lite mer om hur en bok kommer till. Det skulle nästan kunna bli en bok bara det, men jag ska försöka hålla mig kortfattad.

Först kom ett mejl från redaktörs-Maria som tyckte att vi skulle ha ett möte. Den här gången skedde det ganska tätt inpå att förra boken kom ut. På mötet fikade vi och spånade idéer. Vi hade flera stycken bra, men det jag kände mest för var att göra en om syjuntor. En stor inspiration var the Vintage Tea Party, som mest har recept och lite pyssel. Fast tanken var att göra den med mycket pyssel och några recept, och svensk. Jag gillade verkligen tonen i boken, teckningar blandat med snygga foton och lekfull styling. Vi kom fram till att vi skulle ha några roliga teman att hålla oss till i boken. Det gjorde det också lättare för mig att ha några slags riktlinjer i kreativiteten. Jag hade även en dröm om att ha med några andra, väldigt kreativa och duktiga människor, så att det verkligen blev som en liten syjunta. Lyckligtvis sa alla ja!

Jag fick i uppgift att skissa på förslag. Det är en ganska lång process som får göras i flera omgångar. Jag har en mapp på datorn där jag samlar inspirationsbilder, denna gång såg det bland annat ut såhär


Minns ej var bilden kom ifrån


Bild från Cloth and Thread


Bild från Design Sponge

Sen började jag skissa mer detaljerat på saker att göra. Vissa kräver lite mer planering, som förklädet gjort som ett lapptäcke. Men jag löser oftast problemen allteftersom jag jobbar. Jag skrev de flesta beskrivningarna samtidigt, eller i alla fall tydliga kom-ihåg-noteringar, så att allt hur-man-gjorde inte skulle glömmas bort.Parallellt med det började jag tillverka saker att ha med och även välja ut sånt jag gjort tidigare och som kunde passa. Det första redaktionsmötet följdes av flera, där vi bland annat pratade om fotograf, formgivning och den svårbeskrivna känslan man vill ha i en bok. Formgivaren Karin Schaeffer gjorde tydliga skissförslag på uppslag, som jag ritade vidare på.
Huruvida man lyckas fånga den där känslan brukar visa sig när man börjar fota. Den här gången var det Anna Kern som tog bilderna i sin studio och med hjälp av Karins fina och fantasifulla rekvisita kändes det tidigt som vi var på rätt spår. Vi betade faktiskt av de flesta projekten som var färdiga redan vid första tillfället.

Sen är det det där med omslaget. Förlaget vill gärna att det ska sättas tidigt, eftersom de vill kunna sälja in boken. Samtidigt kan det vara svårt att låsa sig för tidigt vid ett omslag som man gillar, som sen kanske inte funkar med innehållet. Till slut blev det en variant av den första idén.
Jag tog nästan inga bilder när jag höll på med projekten den här gången, utan mest på det färdiga resultatet. Som hur pappersgirlangen såg ut upphängd.
Sen var det dags att fota i den här härliga miljön. Men det har jag ju skrivit om tidigare.


Efter den sista plåtningen kommer en period där man ska läsa igenom korret hundra gånger (känns det som) och lägga till alla de där sista detaljerna. Skriva saker för hand, få till alla mönster korrekt och rita saker som roliga figurer och sybehör. Jag tycker egentligen att det är ganska kul att korrläsa (kanske har det att göra med att jag gillar att skriva och nästan alltid lägger märke till stavfel i texter), men när man har läst samma beskrivningar x antal gånger har det en tendens att flyta ihop... och när boken väl kommer vågar jag inte läsa den för noga. Å andra sidan, om det inte är nåt stort, viktigt fel så är det väl inte hela världen?


När allt är skrivet, ritat, fotat och ivägskickat är det bara att hålla tummarna för att allt blir rätt och vänta på att boken ska komma. Den här gången tog det nästan precis ett år att göra en bok.

A very short version of how my latest book came to be: first I have several meetings with the publishers, collect inspiration (mostly by browsing ze Internet) and start the sketching process. Then I start making stuff. After that we take the pictures and try to decide which cover to use. Then I write all the instructions and make the illustrations. After that you proof read the text a gazillion times (at least that's what it feels like) and keep your fingers crossed for everything to turn out right. And then you just wait for the book to arrive!

7 kommentarer:

Emileitha/Tarja sa...

Min ( din) bok är på väg redan, väntar med spänning

Elin sa...

Wow vilken himla fin bok och vad intressant att få en inblick i processen! Kommer du att stå på bokmässan i år?

Karin sa...

Tack! Vad glad jag blir att ni gillar den :) Som det ser ut nu blir det ingen bokmässa för mig i år.

med nål och tråd sa...

Vad kul att läsa och se dina tankar om boken, spännande!

Malin sa...

Fantastisk kul att du delar med av dina görabok erfarenheter! Mycket intressant och spännande!
Ser fram emot att köpa även denna bok.
Malin

Thearica sa...

Wish you had the language convertor gadget on your blog so we Americans could read it.

Love that yo-yo quilt!

Karin sa...

Hi Thearica, I added the gadget, hope it works! Contact me again otherwise.