fredag 6 september 2013

EN HALV TOFFLA


Och bara för att jag skrev det där om "stora fel" igår så visade det sig att det blivit ett fel! På sid 52, beskrivningen av de broderade tofflorna som syns på omslaget, ligger bilden över texten på så vis att högermarginalen inte syns. Så himla tråkigt. Texten i sin helhet är som följer:

Innerskor är ju en sådan där typisk bra sak som jag aldrig kommer ihåg att ta med när jag går bort. Ett par mjuka tofflor av vadmal känns mycket smidigare att knöla ner i väskan och med fina broderier blir de nog så festliga. Om du vill ha en stadigare toffel syr du den med foder och en extra innersula.

Material: vadmal, ullgarn, ett par innersulor i din storlek, textilfärg, svamp eller pensel
Gör såhär:
* Förstora toffelmönstret på sid 116 så att det passar din fot. Klipp ut mallarna och rita upp dem på vadmalstyget med markeringspenna. Du behöver fyra sulor och två överdelar. Kom ihåg att spegelvända mönstret så att du får en höger- och en vänstertoffel. Klipp eventuellt även ut två överdelar i ett tunnare bomullstyg till foder.
* Pricka hål i pappret med en nål där blommönstret är. Nåla fast det på en av överdelarna och dutta i textilfärg med en svamp eller hård pensel. Låt torka. Gör likadant med andra överdelen.
* Brodera mönstret med dubbelsidig plattsöm.
* När broderierna är klara klipper du ut alla delar ur tyget. Du behöver inte lägga till sömsmån. Våtspänn eventuellt broderierna.
* Lägg ihop två suldelar med en innersula emellan. Quilta ihop på maskin enligt skissen. Sy en sicksacksöm runt hela sulan. Gör likadant med den andra.
* Nåla fast överdelen vid tåspetsen med rätsidan ner. Sy kaststygn längs först den ena sidan och sedan den andra. Lägg tyget omlott vid hälen och sy ihop.
* Vänd toffeln så att rätsidan kommer utåt. Sy ner överdelen mot sulan med kaststygn eller täta förstygn.

6 kommentarer:

Kikkitull sa...

Nydelige tøfler! Innser at også denne boken er en bok jeg må kjøpe meg :)

Knitarina sa...

Hade tänkt vänta lite med att köpa boken. Önska mig den i födelsedagspresent eller julklapp. Men hur ska jag kunna göra det när du frestas med så här fina bilder?! Jaja, nu är boken beställd och jag kommer att vara ivrig på brevlådan nästkommande dagar!

Merle sa...

Jättefina tofflor! I Estland broderar man såna tofflor också. Det gör man på en liten ö där dem tillhör till folkdräkten. Man kan googla på " muhu pätid ".

BD couture sa...

Merci pour votre joli blog, et aussi pour vos livres qui sont une source d'inspiration !!
http://www.brigittedadaux.com/article-broderies-nordiques-119952667.html
Bonne journée, bonne broderie !
Brigitte Dadauxurit

Karin på Ösäter sa...

Jag har fått hem nya boken! Så mycket rolig att inspireras av.

Karin på Ösäter

http://karinpaosater.blogg.se/

med nål och tråd sa...

ruskigt fina tofflor! Synd på tryckfelsnisse