torsdag 2 juni 2011

BOMULL

Dags för del 2 om broderigarner! Den här gången handlar det om det kanske vanligast förekommande materialet: bomull.


Moulinégarn är nog det bomullsgarn som de flesta förknippar med broderi (och då kanske främst korsstygn) och det som är lättast att få tag på och börja med. Moulinégarn brukar finnas på stora snurror i hobby- och handarbetsaffärer, i en mängd färger. Det är ett merceriserat bomullsgarn, vilket betyder att det är behandlat för att bli sådär fint glansigt. Man brukar dela det och sy med 2 eller 3 trådar, men det går såklart att sy med alla 6 samtidigt.

Ett annat garn som är vanligt till korsstygn är Haandarbejdets Fremmes blomstergarn. Även det kan man sy med en eller flera trådar, beroende på hur stora korsstygn man vill göra. Blomstergarnet är inte merceriserat, utan matt, som "vanlig" bomull. Det går också att använda till broderier i plattsöm, men jag tycker att det inte blir riktigt lika fint som...


... de här garnerna: Lunagarn från Almedahls och DMC:s Coton Retors Mat.


De delas också och det brukar bli bäst att sy med 2 trådar. Problemet med de här garnerna är att de är svåra att hitta i butiker. Jag har inte ens lyckats hitta någon webshop i Sverige som säljer det, utan man verkar vara hänvisad till Tradera eller liknande. Om någon vet var det kan köpas idag så hojta! Själv köpte jag upp ett litet lager när jag bodde i Västerås för många år sedan, men jag vet inte ens om den handarbetsaffären finns kvar... Däremot har Coats ett märke som heter Anchor, som verkar likna dessa. Jag ska testa det nån dag.

Ett annat merceriserat garn är pärlgarn, som finns i olika tjocklekar och färger. Passar väldigt bra om man ska sy monogram eller Hardangersöm. Pärlgarn delas inte, utan man syr med hela tråden. Återigen, Coats har ett bra urval.


Om man väver ger effsingar en redig mängd broderigarn. Det här är resterna av en veckväv i bomullsgarn 8/4 som jag fortfarande har en massa kvar av.Som sagt brukar moulinégarn främst användas till korsstygn. Men jag testade att sy påsöm med det och tyckte att garnets glans kom fram fint där. Det ser nästan ut som silke. Man kan dessutom blanda nyanser för att få fram skiftningar i bladen.


Men jag gillar verkligen det matta utseendet plattsömmen får med Luna- eller DMC-garnet. Oöverträffat till Delsbo- och Järvsösöm.
Jag önskar att det här garnet fanns fortfarande: flitgarn. Smaka på det ordet. Hittade det på bild i ett mönsterhäfte på loppis. Jag undrar vad det skulle motsvara idag? Pärlgarn kanske?

11 kommentarer:

Erika sa...

Tack för tipset att det går att dela Lunagarn. Jag har tagit över ett broderi på en duk som min mamma påbörjat med Lunagarn men jag har aldrig fortsatt brodera eftersom jag tycker garnet är för tjockt och konstigt. Anledningen till att Almedahls Lunagarn inte går att få tag på är väl att Coats har tagit över Almedahls. Anchor gör ju moulinégarn också men jag har fått för mig att det är sämre kvalitét än DMC men det är säkert är säkert marginellt!

Det växer sa...

Vad hette butiken i Västerås? Jag vill ta reda på om den finns kvar!

Karin sa...

åh jag minns inte! men den låg på en ganska liten paralellgata med ån, typ norr om Stora gatan. har för mig att den hette Köpmansgatan, men det kan vara helt fel... bodde där 2003-2004, så det var ju ett tag sen. hoppas du hittar den!

Metta sa...

Så spännande att få lära sig litet mer om broderigarner (både ull och bomull) i dina blogginlägg.
Har länge tänkt börja brodera på nytt och har "hittat" olika kvaliteter av garn i mina gömmor....en del jag fått ärva och en del som finns kvar sedan 70-talet.
Din blogg är en fantastisk inspirationskälla.
Ha en bra helg!

Elin sa...

Bra skrivet om garn!
Din blogg har inspirerat mig till att pröva på ullbroderi. Främst dina fantastiska påsömsarbeten!

Annika sa...

Här finns det Lunagarn. Är det detta du letar efter?
http://www.vardagslyx.biz/
//Annika

Karin sa...

ja det ser rätt ut - underbart!

Anna sa...

Tack för finfina tips! Jag blev så inspirerad av den rosa bilden med den härliga blomman att jag lånade den till min egen blogg och ett inlägg som kommer upp om några dagar. Länkar såklart till dig, men säg bara till om du vill att jag ska ta bort den så gör jag det! Kram!

Karin sa...

det är inga problem, bara roligt! :) hör av dig när det är uppe

Anna sa...

Nu är det uppe! :)

Sharon sa...

If you have a chance you should try Valdani - I like the pearl but it comes as floss as well - beautiful variegated threads with a lovely texture and sheen. I hope some day you will bring a workshop to the States