tisdag 8 mars 2011

SPETSKOMPETENS

På internationella kvinnodagen tänker jag på alla kvinnor innan oss, som uttryckt sig med händer likaväl som ord. Och jag tänker på Ulrika Björkmans smarta val av namn till sitt företag, Women Before Us. Hon gör tavlor och utsmyckningar av virkade spetsar, allt i vitt. Jag är väldigt spänd på att se vad hon ska göra för oss på Svensk Hemslöjd, till den nya butiken. Snyggt kommer det garanterat bli.

För mer tips om vad man kan göra av spetsar rekommenderas en lyssning på Husmorsskolan med Underbara Clara i P1. Hon låter så himla rejäl i radio. Jag blir glad av att hennes tips, om att spara och ta till vara och göra själv och leva hållbart, får ta plats i etermedierna.


Och jag tänker på Riitta Vainionpääs monumentalbroderi som nu hänger på Liljevalchs, och den smått absurda diskussion som förs på Newsmill. Hur kan man ha mage att avfärda broderi som betydelselöst och simpelt? Det är stor konst för att det är personligt och inte gjort för att behaga, oavsett teknik och utförande. Enligt min åsikt var det ett av de få verken på Vårsalongen som faktiskt uppfyllde de kriterierna.

Slutligen tänker jag på det ganska stora projekt jag håller på att dra igång med några fantastiskt driftiga kvinnor, vilket gör mig lite rädd men mest lycklig. Mer om det snart.

7 kommentarer:

iHanna sa...

Yay för stora projekt och driftiga kvinnor! :-) Grattis på 8-dagen!

Eva sa...

Det är ljuvligt bara att tänka på alla duktiga kvinnor som skapat så mycket vackert!
(Ska kolla dina länkar så fort min uppkoppling samarbetar något bättre...)
Gläds också mycket åt så'nt vackert återbruk som det med spetsarna!
Tänkte själv mycket på vem hon kan ha varit som skapade mönstret, när jag sydde en duk som Kerstin på Fingerfärda återskapat mönstret till.
Kul med nya saker, men också väldigt roligt när gammalt kan bevaras och ibland ges en "renässans".

gregemar sa...

Vackert skrivet Karin!

cruella sa...

Gillar inte alls tematiken i broderiet, men själva diskussionen om broderi är konst eller inte är ju helst absurd. Men åsikten företräddes mest av en i forumsammanhang ökänd kärring så det är inte så mycket att bry sig om.

Karin sa...

ökänd kärring? okej! :)
vore intressant att höra varför du inte gillar tematiken? jag tycker det känns högaktuellt.

cruella sa...

Jag anser inte att regeringen leds av Hin Håle själv, även om människor har hamnat i kläm när det gäller försäkringskassa/arbetsförmedling. Och nazijämförelserna är helt osmakliga.

Men det är en annan diskussion och diskvalificerar inte verket från att vara konst.

Karin sa...

absolut. men jag ser verket mer i en tradition av politisk konst, där man häcklar makten, med tydliga kopplingar till 70-talets slagord och affischkonst. hon riktar ju kängor lika mycket åt höger som åt vänster. och jag kan bara ana frustrationen som väcks när man hamnar i kläm i dagens hårda samhällsklimat, där alla liksom ska klara sig bäst de kan, trots helt olika förutsättningar och möjligheter.

bra konst väcker debatt! som synes.