måndag 4 oktober 2010

JÄRVSÖSÖM

Järvsö är inte bara känt för Lill-Babs och skidbackar, de har väldigt fina broderier också. Så idag tänkte jag berätta lite om den tekniken och visa hur man syr de karaktäristiska tofsarna.


Som de flesta andra landskapssömmar sydde man Järvsösöm för att skryta. Visa hur duktig man var och särskilt att man hade tid och råd att producera textilier (se föregående inlägg... 1800-tal, någon?). En eller flera sängar bäddades med så kallade hänglakan som hängde längs hela långsidan, ut mot rummet, där broderierna var placerade. En eller helst två kuddar låg uppepå, även där var broderierna på ena sidan. Där syntes de bäst och riskerade inte att slitas. Ingen fick ju såklart sova i de här sängkläderna, de var bara till för att beundras. Man broderade även hängkläden som sattes upp på väggarna i stugan.

De bevarade textilierna från Järvsötrakten är idag rosa, men syddes egentligen med rött garn, som sedan blekts. Fast det är ju så snyggt med rosa, som ni vet, så jag brukar använda det ändå. Mönsterformerna, med en massa slingrande blommor och blad, är roliga att rita och göra collage med.



Det som skiljer Järvsösömmen från t ex den närbesläktade Delsbosömmen är som sagt tofsarna. De kan sys med fyra eller fem stygn, jag brukar göra fyra. Sy först stjälken med stjälkstygn och sen tofsar utifrån den. Gör ett stygn som börjar precis vid stjälken, stick ner i tyget och sen upp snett till vänster. Stick ner igen strax bredvid det första stygnet.


Stick upp nålen igen alldeles bredvid...


... och stick ned snett uppåt, fast lite högre upp på tyget än föregående stygn. Stick ner nålen och så upp igen, snett ner till vänster.


Det här sista stygnet fäster du ner där det första började. Det kan verka lite krångligt i början, men man brukar få kläm på det rätt fort.



Resten av formerna fylls med ensidig plattsöm eller schattérsöm. Man kan sy stjälkstygn precis i kanten här så att man döljer det taggiga sen.



Så kan man välja om man vill sy supertraditionella dukar eller moderiktiga tights. Prova gärna att sy med någon annan färg också, jag har sytt med vitt på rött tyg en gång. Det blev rätt snyggt.

14 kommentarer:

Gunilla sa...

Va snyggt att brodera på strumpor, har aldrig kommit på tanken......har själv för många år sedan gått en kurs i landskapssöm, syr lite i Blekingesömn då och då , men de andra sömnsätten har jag inte sytt på många år.....Jätte fin sida du har, tittar gärna in flera gå´nger

Mylla sa...

Wow! Får man fråga hur du går tillväga om du broderar på leggings? Eftersom de är så elastiska alltså..

Som boende i medelpad så ser jag ju också släktskapet med melpasömmen, det är ju inga stora avstånd från varandra så det är väl inte så konstigt att de är så lika?

Sara i Hagen sa...

Å, jag har idag funderat på att göra järvsösöm som mitt bygdebroderiprojekt i skolan och så nu när jag kollade din blogg så har du gjort ett jättebra inlägg om just järvsösöm. Lite småkul!

Birgitta sa...

Hej! Vad fint du visar hur man syr Järvsösöm. Man ser precis hur det ska vara. Tack. Har du skrivit en broderibok som kommer ut snart? Låter trevligt.
Ha det gott.
Kram Birgitta

Karin sa...

Mylla: tights kanske inte är det första man ska ge sig på, men det är inte supersvårt. man får vara lätt på handen och inte dra åt stygnen för hårt bara. ha en hand inne i benet och försök hålla tyget slätt (eftersom man inte får plats med en sybåge därinne). långa stygn kan man sy ner med små korta, annars kan det bli för glest när tightsen stretchas ut. kan också vara bra att tänka på att inte sätta broderierna där tyget sträcks mest, t ex på låret. testa på ett par gamla utslitna först och öva, öva! :)
Rakt in i solen: skoj! lycka till med broderiet.
Birgitta: ja, boken kommer i mitten av november.

ingela sa...

Hej Karin!
Just hittat din blogg---I Love it--
Suveränt inspirerande--brodera på leggings-underbar ide´-
Kommer att följa din blogg-yes-
Tyvärr ingen egen blogg. ännu hmmm.
Har förhandsbokat din bok---ser verkligen fram emot den:-)

Maja sa...

Finns det några landskapssömmar i Västmanland (jag är uppvuxen där)?

Så kul att du lägger ut detaljerade beskrivningar som den här. Hoppas de ligger kvar när jag blir pensionär, för då vill jag lära mig allt jag inte hunnit innan dess...

/Maja

Mylla sa...

Ok, tack för tipset! I det här hushållet är det mannen som broderar.. får se om jag kan lura honom ;-) fast först har jag tänkt få honom att brodera blackstitch(work) till min nya 1500tals underklänning..

Malin sa...

Åh, verkligen jättefint broderi. Jag har en bonad som jag hållit på med i åratal, men nu börjar den närma sig slutet.
Har mest gjort korsstygn innan, den jag gör nu är i plattsöm.
Malin

Sisters in Yarn sa...

åhh nu blir jag sugen på att brodera. järvsösöm är en av mina favoriter. snygg, enkel och jag slipper byta färg! synd bara att jag aldrig tar mig tid att brodera. ska önska mig din bok i julklapp så sen efter jul när jag ändå skrotar runt hemma då ska det nog kunna bli lite gjort./gunilla

Karin sa...

Maja: jag har inte kunnat hitta någon så specifik söm för Västmanland, men naturligtvis har det broderats där. mitt tips är att kolla upp de folkdräkter som finns i landskapet! bilden på det inlägget jag gjorde 17/9 är på en dräkt från Västerfärnebo. jag såg i samma bok att flera av de andra dräkterna därifrån har broderier på halsklädena.
Mylla: låter underbart! visa en bild på svartsticket sen :)

Mylla sa...

Lär ju ta lite tid innan han kommer igång.. finns en hel del andra projekt som ska fixas först...

Även Melpa(medelpads)broderierna görs i samma färg som järvsö...

Stickgalen koloniägare sa...

Järvsösöm är roligt att hålla på med. Har själv en skjorta med jörvsösöm på. Ska lägga ut en bild på min blogg syu

SandKatten sa...

Jättefina broderier och tydlig beskrivning. Är själv nybörjare på Järvsösömn så tips är alltid välkomna. Dessutom mycket trevlig bok du skrivit! Hoppas ok att jag länkade till din sida från min blogg.