fredag 23 maj 2014

UNRAVELJag har lyckats se de flesta av HV:s examensutställningar sedan jag gick ut, om än inte alltid på vernissagedagen, och det brukar alltid vara bra. Men frågan är om det inte var extra bra i onsdags, när årets elever visade sina exjobb. Egentligen skulle jag kunnat visa allas, men den proppfulla och bastuvarma lokalen gjorde det lite svårtfotat (dessutom kan man numera inte gå många steg utan att träffa på gamla lärare och elever och andra man känner och vill prata med). Så här kommer lite av det jag lyckades fånga: först och främst Maria Anderssons snygga och imponerande ikatvävar. Jag trodde först att hon tryckt motivet på varpen, men det är ju såklart för enkelt. Istället har hon spänt upp inslagsgarnet i en ram, vaxat på delar av motivet, färgat, vaxat igen... först i vävstolen faller allt på plats. Se fler av hennes ikatexperiment här.


Ea Montelius hade vävt en samling finstämda damasttyger.


Både Astri Sorby (ovan) och Justine A. Ioannu hade jobbat med kläder och strukturer. Justine hade dessutom kompletterat med riktigt snygga foton.Alena Törnberg hade fortsatt på temat "det suckande molnet" som hon visade på årets Vårsalong. Den här hade en kompis som längsamt hävde sig fram på golvet.


Lisa Lindbäck hade jobbat fram en kollektion vävda väskor med ekologiskt garvade läderhandtag, redo för försäljning. Snyggt och proffsigt. Även Maria Jufvas hade rutor som tema i denna ryamatta som kunde vikas ihop till olika sittmöbler. Intressant och tänkvärt om konsumtion och tillvaratagande. Jag gillar färgskalan också.En storfavorit var Jenny Larssons (något svårfotade) gesällprov i vitbroderi. Denna om något måste ses på plats. Inspirerad av Diá de los muertos-estetik (se mer här) hade hon broderat ett självporträtt med nästan självlysande vitt garn. Skenbart enkelt, men vi stod både länge och väl och tittade på den. Även Sara Svenssons (nedan) porträtt, detta och ett till bredvid, var gjort med enkla medel men med stor känsla. Jag är säker på att många av de här eleverna kommer gå långt.


Utställningen finns, liksom de senaste åren, på Almgrens sidenväveri. Ett tips är att gå dit en mulen dag, för som sagt, det blir varmt i de där lokalerna... Sista dag är 31/8. Gå och se!

1 kommentar:

Pysselfarmor sa...

Jag måste "pallra mig dit". Jenny Larsson vitbroderi är fantastiskt. Det har jag sett på HV nu under våren när hon arbetade med det.