tisdag 11 februari 2014

I SKOLAN (OCH ETT BOKTIPS)

Puh, senaste tiden har helt gått åt till att jobba med Skapande skola. Och när jag inte var där och undervisade letade jag ylletröjor på loppisar att tvätta (femmorna jobbade med återbruk och det gick åt en hel del tröjor).


Skoldagarna var intensiva och med klasser på runt 25 elever hann jag knappt sitta ner, än mindre ta några bilder. Den enda jag lyckades knäppa på barnens alster var de här två av fyrornas figurer. Spöket är en nyckelring, därav den blå tråden. Visst blev de fina?
När jag själv hade syslöjd hade vi en gammal tant som satt bakom sin kateder medan vi jobbade vid våra platser och fick köa för hjälp (iaf var det så de första åren). Låt oss säga såhär: tiderna förändras. Men det beståendet minnet av det här besöket i dagens skola är alla fantastiskt kreativa och entusiastiska barn. Och alla pedagoger, som "klarar av" att jobba i skolan, år efter år. Jag förstår att inte alla gillar att sy, att ännu fler inte kan koncentrera sig och stilla med nål och tråd i tre timmar och att det kan vara svårt med motoriken. Däremot tror jag att alla barn (och vuxna) mår bra av att göra saker med händerna och använda de delar av hjärnan som behövs för att planera och utföra ett konstnärligt arbete. Även om det gnälls en del på vägen.


Jag hann ta lite bilder i slöjdsalen innan fredagens lektion med treorna. Så himla trevlig lokal! Vår slöjdsal var inte alls lika mysig och inspirerande. Snarare kliniskt välstädad och alla tyger och garner ordentligt instängda. Tror aldrig heller att våra alster visades upp nånstans i skolan.Spår av höstens Skapande skola-lärare, Erik Torstensson.I slöjdsalen hittade jag den här fina boken, som var perfekt att använda som komplement till mina små figurer. Det var många roliga variationer i den, som hur man kan göra ögon på olika sätt eller att använda pärlor också. Tror kanske jag får ta och köpa den, till referensbiblioteket.

1 kommentar:

Kerstin sa...

Ja man kan lugnt säga att tiderna har förändrats i slöjdsalen. Tyvärr inte alltid till det bästa. Det krävs mycket av en pedagog idag.