måndag 27 januari 2014

SEXKANTER & INTERNETSTRUL


Den här bloggen har varit totalt och sorgligt stillastående på sista tiden. Efter att vi flyttade tog det 1,5 månad, några samtal till kundtjänst och till slut ett argt mejl för att få igång internetuppkopplingen. Under tiden gick det bara att surfa med mobilen och endast det nödvändigaste blev kollat. Sedan var det jul och lite andra grejer... men nu ska det bli mer bloggande framöver!

Jag behövde nånting metodiskt och kontrollerat att sysselsätta mig med på ledig tid och då passar ju hexagoner bra. I höstas gjorde jag en sittdyna i samma teknik och tyckte att det var rätt pilligt, van som jag var att sy lapptäcken på maskin, inte för hand. Men den här gången gjorde jag varje moment för sig: klippte ut alla mallar som behövdes en kväll, klippte och tejpade alla tyger nästa kväll, ägnade en bra stund åt att pussla ihop mönstret.


Sedan sydde jag ihop sexkanterna till långa remsor, som jag nu syr ihop med varandra. Hur gör ni andra som gör sånt här? Syr ni varje bit för sig eller i större delar (som remsor) som sedan sys ihop? Jag tycker att arbetet flyter på lite snabbare när jag gjorde såhär.


Det blir nio blommor, tre på varje rad, och det turkosa är "bakgrunden". Bild på hela kudden kommer när den är färdig.

11 kommentarer:

Anonym sa...

Välkommen tillbaka Karin, jag har saknat dig!!!! :-)
/C

Unknown sa...

I love the colours and patterns of these fabrics - your hexagons are so neat and pretty! Chrissie x

Torprosen sa...

Ojoj, vilken nostalgitripp det blev...sydde ett dubbelöverkast(som aldrig blev helt färdigt)i denna teknik,det var 1974, gjorde färdigt blomma för blomma och sydde ihop efter hand, hade ingen bottenfärg.Eftersom jag aldrig fodrade det och därmed inte gjorde färdigt det, så efter många år sprättade jag isär många blommor, sydde ihop blomma mot blomma med lite tjockt tyg emellan, en hank och vips hade jag rejäla grytlappar att ge bort i present. Ungefär halva täcket är kvar och ibland tar jag fram det och tittar på det. Kanske någon gång att jag gör färdigt det till ett enkelöverkast, vem vet! Ha det gott! Susanne

Josefine sa...

Vad fint! Kul att du är "tillbaka". :) Hur syr man ihop hexagonerna? Finns det någon bra instruktion på nätet?

Karin sa...

tack, vilket välkomnande :)
jag kollade på bloggen Taivassalo (länk finns i min blogglista) när jag sydde hexagoner första gången, hon har en väldigt bra beskrivning av hur man gör mallarna. det finns säkert beskrivningar på YouTube också. sedan klipper man ut tyg, ca 0,5 cm större än mallen, viker runt och tejpar fast med vanlig tejp. jag syr ihop dem med smygstygn. när alla är ihopsydda tar man bort tejpen, pillar ur alla mallarna och pressar det hela slätt. färdigt!

KerstinAb sa...

Vad kul att du är tillbaks, har saknat dig och oroat mig. Jag sydde 1 överkast med hexagoner och 1 överkast med hexagoner mm på 80 talet. Det ena är skänkt till Myrorna och det andra har min brorsa. Jag typ tröttnade.

Anonym sa...

SÅÅÅ kul att du är igång igen!
Kommer att följa skolprojektet.

Sofia sa...

Fint.
Jag brukar sy alla sömmar runt en hexagon först. Då kan man ju ta bort den och det blir lättare att sy vidare, tycker jag. Sen tar man bort allteftersom. Dessutom behöver man inte lika många kartongbitar....

Karin sa...

Sofia: ja det låter smart! Nu klippte jag ut många mallar, så jag kunde pussla fram mönstret, men om man vet hur man vill ha det låter det smidigt. Ska prova det nästa gång.

Anonym sa...

Jag är också jätte glad för att du är tillbaka med bloggen! /Johanna

Anonym sa...

Så fiffigt att tejpa på baksidan! Jag har lärt mig att man måste nästa fast det med små stygn - vilket har gjort att jag lagt sexkanterna helt åt sidan, och inte orkat hålla på med det. Men nu kanske!