onsdag 31 mars 2010

A SOM I ANUNDSJÖSÖM

Jag tänkte börja med att beskriva hur man syr anundsjösöm, som broderiet nedan är gjort i. Det är perfekt om man är nybörjare - man behöver nämligen inte vara så petnoga med hur stygnen blir. Anundsjösöm började sys av en kvinna i Ångermanland på 1800-talet, Britta-Kajsa Karlsdotter. Hon var rätt gammal när hon satte igång och av förståeliga skäl var det lite si och så med synen. Man tror att hon helt enkelt prickade fel med nålen mest hela tiden, men eftersom broderierna blev så charmigt personliga ville man bevara hennes stil. Så var anundsjösömmen född!



Okej, börja med att rita upp valfritt snyggt mönster på tyg. Här har jag använt vanligt linne och en röd märkpenna. Då syns det inte igenom när man broderar med rött garn. Moulinégarn går att köpa ungefär var som helst.





För att sy ett anundsjöstygn: stick upp nålen ur tyget, stick ner den en bit bort, stick upp den igenom tråden...





... och stick ner den igen vid sidan av. Fortsätt till hela formen är fylld med stygn.



Stjälken sys med förstygn som man sen trär tråden igenom.


Sy blad på stjälkarna med samma stygn som till blomman.
Lycka till!












2 kommentarer:

Hanne sa...

hej

För länge sen när jag gick på högstadeir sydde jag en duk med blommor i något som hetter schattersöm (säkerligen felstavat...) men jag tycker att det ser ut som anudsjösöm fast utan att man sticker nålen i tråden. Kan det stämma?

Karin sa...

hej Hanne

ja schattersöm (eller schattérsöm, man kan stava på olika sätt) påminner om det här, när man ska fylla en yta. istället för att sy långa stygn som täcker hela ytan syr man flera rader efter varann, fast lite omlott. jag ska visa det här på bloggen snart, måste bara göra ett prov så jag kan fota samtidigt! (för det är svårt att förklara bara i ord, som du märker...)